Математикът на закрития щаб за борба с коронавируса проф. Николай Витанов стана поредният, който се обяви в защита на проф. Асен Балтов. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 15 юли 2021 г.
Днес има много въпроси по различни канали за моето мнение за уволнението на проф. Балтов. Ще бъда кратък.

Професор Балтов е професионалист от най-висока класа. Той беше един от стълбовете в борбата с тази пандемия по време на първите три вълни. Ще си позволя отново да се самоцитирам: Ако аз бях фактор в тази държава, някои хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча за борбата с пандемията.

Професор Балтов е един от тях.

Много внимавайте, когато отстранявате можещите. Защото няма да има кой да влезе в окопа и да ви защитава когато опасността дойде отново. Не пипайте лекарите, особено тези на първа линия. Има две племена в тая държава, които изгарят от злоба и завист.

Едните са племето на дебелите кратуни, които гледат само себе си и в момента нариват делта щама в държавата и спомагат за разпространението му. Другите са книжните плъхове, които силно желаят да смажат тези, които могат, защото иначе няма как да блеснат. Внимавайте. Когато опасността дойде пак, всеки ще направи каквото е правил досега. Книжните плъхове ще се скрият по дупките и ще чакат някой друг да свърши работата.

Теорийките на дебелите кратуни за четвърти път ще изтекат в тоалетната, а те отново ще почнат да пищят, че някой друг им е виновен. Кой нормален специалист ще тръгне да ви спасява, като гледа какво правите с Кантарджиев и Балтов.

Сега за обстановката. Тя е спокойна, както се и очаква. Базовото репродуктивно число днес е 0.805. Обхватът на заразата продължава да се свива. Както се очакваше, активните случаи падат към 7 500.

Очаква се да паднем под това число и да продължим надолу към 7000.

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. Не се очаква да се случи нещо обезпокоително да края на седмицата. Вършете си спокойно работата и си карайте спокойно почивката. По морето е спокойно, в София - също.

Из страната също няма проблеми.

Делта вариантът чопли. Не му се получава още, но аз виждам, как той се засилва. Съветът ми е - не наривайте вируси в държавата. Здравната система и отпускарския сезон са като тенджера на котлона - тя може да поеме известно количество вода и да я изпари, но ако непрекъснато се наливат големи количества, ще прелее.

Иначе казано, ще дестабилизирате благоприятния вариант и вълната ще тръгне преди септември. Лошо ли ви е спокойното положение сега? Ако не ви е лошо, защо непрекъснато мъчите да го дестабилизирате. Какъв е тоя мазохизъм.

Както и да е. Засега благоприятният вариант е стабилен. Желая здраве и успехи в работата. Спокойна почивка и нека вируса да ви заобикаля"

Коментари Напиши коментар

77

@

преди 11 месеца

И като какъв се изказва този математик Витанов за качествата на доктора Балтов?Разбира и от медицина ли?Всъщност и двамата са най-добри в подлагането си на Борисов.

76

Анонимен

преди 11 месеца

Никой не оспорва качествата на проф. Балтов и не омаловажава приноса му в борбата с ковид. Но всички знаем, че на медиците се налага да ни пишат други диагнози и три дневен престой....Това е от години. Проблема не е в лекарите. Системата е такава. От друга страна при направени проверки, това се счита за нарушение или престъпление, защото е фалшифициран документ. С една дума ако някой си върши работата и не си затваря очите е "комунист". Бойко не иска да се въвежда ред. Той ще ни докара до война.

75

Реалист

преди 11 месеца

Професионалис, я, здравите болни правил!Неще и дума че е "точил" касата, ама не е само той. Спирането на корупцията в Бг ще е много трудно и болезнено, щото българите са си корумпета по акъл и всеки който може краде.