Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това е заложено в Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която беше публикувана за обществено обсъждане днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Проектът на програмата "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти" е публикуван за обществено обсъждане до 29 юли 2021 г. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева.

Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.


Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.

Програмата обхваща заетите в системата на предучилищното и училищното образование учители, директори и други педагогически специалисти. Тя е насочена към подкрепа и опазване на здравето им чрез дейности за активна профилактика и рехабилитация на най-често срещаните заболявания.

Провеждането на профилактиката и рехабилитацията ще помогне за подобряване на здравния статус на учителите и на другите педагогически специалисти, за укрепване и повишаване на работоспособността им, особено след пандемичните 2020 и 2021 г. Така ще се гарантира задържане на по-опитните учители и на другите педагогически специалисти в предучилищното и училищното образование, отбелязват от МОН.


 

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен"учителките за 2 години "карантини" , така се оядоха и олежаха, че не понасяха учениците като трябваше да са "на живо", както и милиционерите и техните булки по администрацията" - много точно казано. Редно е да върнат всички получени заплати и бонуси за този период! За николко работа - николко пари!

15

Анонимен

преди 6 месеца

Тези учители не са ли здравно осигурени? Защо МОН ще прахосва пари? Съд и затвор за калинките измислили тази глупост!

14

Анонимен

преди 6 месеца

Защо и ваксинираните нямат такива опции за преглед? Затова ли искате повече колеги да се имунизират, за да плащате сами за прегледи на преболедували?