Снимка: БГНЕС

Няколко държави по света разхлабиха мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Резултатите от тези действия бяха много разнопосочни.

Ето какво се случи в държавите, които премахнаха част от ограниченията:

Израел

Докато напредваше с програмата си за имунизация, Израел започна да отменя ограниченията през февруари.

Към средата на юни - когато над половината от населението вече имаше втора доза на ваксина срещу COVID-19, хората в Израел спряха да носят маски, а животът такъв, какъвто беше преди пандемията се върна - ,магазините, ресторантите, хотелите и кината бяха напълно отворени.

Оттогава потвърдените случаи ежедневно, задвижвани от по-инфекциозния вариант Delta, нарастват непрекъснато, достигайки четиримесечен пик от 754 новозаразени във вторник. Здравните власти обаче твърдят, че сериозните случаи, включително броят на хоспитализираните хора, остават относително ниски.

Нарастването на случаите обаче накара правителството на новия премиер Нафтали Бенет да преосмисли мерките.

Съгласно това, което той нарича подход за "меко потискане", Израел ще бъде помолен да "се научи да живее с COVID-19".

Възстановените мерки включват задължително носене на маски за лице на закрито и карантина за всички хора, пристигащи в Израел.

Холандия

С нарастването на ваксинациите и намаляването на случаите, Холандия продължи напред с отварянето си в края на юни. Маските за лице бяха премахнати на почти всички места, а младите хора бяха насърчавани да излизат отново.

Оттогава случаите се покачиха, като скочиха до най-високото си ниво от декември насам, въпреки че отпускането на мерките не доведе до забележимо покачване на приетите в болница.

Тъй като критиките от страна на здравните служители ставаха все по-силни, премиерът Марк Руте беше принуден да направи неудобен обратен завой в петък и отново наложи много ограничения, само две седмици след премахването на мерките.

Ресторантите и баровете бяха принудени да приключват работа в полунощ, докато нощните клубове отново бяха затворени. Руте се извини за "лошата си преценка".

"Това, което сме смятали за възможно, се оказа невъзможно на практика", призна той.

На уебсайта на холандското правителство се казва, че мерките ще останат в сила поне до 13 август.

Южна Корея

Обявена като пример за успеха при боравенето с COVID-19, Южна Корея беше една от първите източноазиатски държави, които очертаха пътя за излизане от пандемията.

През юни тя обяви плановете си да позволи на хората, които са ваксинирани, да не носят маски на открито, да разреши малки частни събирания и да отпусне работното време на ресторантите.

Експертите обаче предупредиха, че Южна Корея твърде рано отпуска мерките, тъй като по-голямата част от населението все още е неваксинирано.

Сега тя е изправена пред най-лошото огнище на коронавируса в историята си.

Рекорден ежедневен брой новозаразени принуди правителството да затегне правилата за социално отдалечаване в по-голямата част от страната. В столицата Сеул на жителите е забранено да се срещат с повече от един човек след 18:00.

С бързото разпространение на варианта Делта и забавянето на ваксинацията, общественото доверие в способността на Южна Корея да се справи с коронавируса е намаляло.

Швеция

За разлика от повечето страни, Швеция разчита главно на доброволни мерки за спиране на разпространението на инфекцията, въпреки че също са въведени ограничения на работното време на ресторантите и на броя на посетителите.

Някои от тези ограничения вече бяха разхлабени, като на спортните стадиони беше разрешено до 3000 седящи зрители, а правилата за работното време бяха премахнати от 1 юли. Още ограничения отпадат на 15 юли.

От пролетта случаите продължават да падат рязко, което се дължи на нарастващия брой ваксинации и топлото време, което означава, че хората прекарват повече време на открито.

Но на фона на притесненията за настъпването на варианта Делта, повечето пътници, връщащи се в Швеция, ще трябва да бъдат тествани за COVID-19.

Австралия

През по-голямата част от изминалата година австралийците се радваха на живота с малко ограничения. Маски за лице не се изискваха, тъй като страната постоянно отбелязваше дни без COVID-19.

Когато имаше огнища на вируса, властите стартираха Snap lockdown, за да върнат нивата на заразените до нула. Например, Пърт затвори за пет дни през януари заради разкриването на единичен случай.

Но избухването на щама Делта в Сидни в средата на юни отново хвърли в локдаун най-големия град в страната. Очаква се това да продължи поне до края на юли.

В момента градът се бори с повече от 100 случая на ден. Вирусът се разпространява бързо - дори през първите седмици на блокиране - в град, който не е свикнал на ограничения.

Но с повече от 90% неваксинираното население, здравните власти казват, че връщането към нормалността ще отнеме известно време. Липсата на доставки на ваксини, по-специално на "Пфайзер" означава, че много австралийци няма да могат да получат доза до последните месеци на годината.

САЩ

Джо Байдън, докато администрацията напредваше с ваксинацията, много щати започнаха да премахват ограниченията и да позволяват на бизнеса да се отвори отново.

През юни Калифорния - най-населеният щат в САЩ - обяви "голямото си отваряне", докато Ню Йорк отмени почти всички ограничения, тъй като процентът на ваксинация премина 70%.

Като цяло броят на случаите остава нисък. Новите инфекции са по-малко от една десета от средния дневен процент в разгара на пандемията през януари, въпреки че те са се удвоили през последните две седмици.

Но нарастват опасенията относно варианта Делта, който настъпва в някои недостатъчно ваксинирани щати. Тъй като скоростта на ваксинацията се забавя, някои щати препоръчват на жителите си да продължат да носят маски поради притеснения относно по-инфекциозния щам.

В Ню Йорк случаите са скочили с почти една трета за седмица, като някои от най-високите покачвания се наблюдават в квартали с най-ниски нива на ваксина.

Смъртните случаи се увеличават, но не толкова рязко, колкото случаите. Държавните служители казват, че преобладаващото мнозинство от хората, които сега са хоспитализирани с COVID-19, са неваксинирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase