Снимка: архив, БГНЕС

Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде съобщи, че за първи път на летище в Румъния хората с COVID-19 ще бъдат откривани от специално обучени полицейски кучета, предаде агенция Аджерпрес.

Министърът обяви на пресконференция, че пилотният проект ще бъде осъществен на международното летище в Сибиу до 1 август.

Още по темата

"Това е нещо много, много хубаво, което направиха нашите колеги от Киноложкия център тук в Сибиу. (...) Следва да приемем решение на Националния комитет за извънредни ситуации, което да формулира факта, че на международното летище в Сибиу ще се осъществява за определен период от време този пилотен проект", каза министърът на пресконференция в края на миналата седмица.

Ако специално обученото полицейско куче открие човек, за когото се подозира, че е заразен с новия коронавирус, въпросното лице ще бъде поканено да направи бърз тест. Ако тестът е положителен, пътникът ще трябва да се съобрази с правилата на международното летище за подобни ситуации, обясни министър Боде. В случай на отрицателен тест, пътникът ще продължи необезпокояван. Министърът уточни, че лице, което е посочено от специално обученото куче като вероятно заразен с коронавирус, не може да откаже бърз тест на летището.

Ако мисията на полицейските кучета в Сибиу се докаже успешна, румънското МВР планира да я разшири и на други летища в страната. Аджерпрес отбелязва, че специално обучени кучета за засичане на зараза с новия коронавирус са разположени и в други страни по света.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase