Снимка: БГНЕС

Германски медици са проследили разпространението на SARS-CoV-2 сред футболисти от Бундеслигата и са установили, че в много случаи леките форми на коронавирусна инфекция не води до развитието на пълноценна имунна реакция и образуване на антитела. Изводите са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv, съобщава БГНЕС.

"Проведохме уникално наблюдение на голям брой футболисти, които редовно даваха проба за следи от SARS-CoV-2 в организма. Те показаха, че вирусът може временно да колонизира тялото на безсимптомния носител, като при това доста често не предизвиква системна имунна реакция", пишат учените.

Миналата пролет всички европейски национални първенства по футбол бяха прекратени заради началото на пандемията от коронавирус. През май 2020 г. някои футболни лиги, сред които първо германската Бундеслига, подновиха работата си след въвеждането на мерки за намаляване на вероятността от заразяване сред футболистите. Освен отсъствието на зрители на трибуните те включваха редовни тестове за РНК на коронавирус за играчи, треньори и помощен персонал.

Тези данни бяха използвани от група германски учени, ръководени от Барбара Гертнер - професор в Саарския университета в Хомбург (Германия), за да получат отговор на един от най-противоречивите въпроси, възникнали миналата пролет след откритието, че коронавирусът може да се разпространява безсимптомно .

В статията се обръща внимание на факта, че германските лекари продължили да провеждат тестове за следи от РНК на коронавируса дори след като са били открити в организмите на заразени футболисти. Това даде възможност на учените да преценят как се е развила инфекцията при играчите на Бундеслигата, които са я преживели безсимптомно.

За втората половина на миналата година лекарите регистрирали 98 случая на заразяване с коронавирус сред 1 700 футболисти, треньори и помощен персонал. От тях 11 проявили необичайна безсимптомна форма на COVID-19, при която само първият PCR тест е бил положителен, а останалите – отрицателни.

След изследване на кръвните проби от тези пациенти професор Гертнер и нейните колеги установили с изненада, че само един на единадесет играчи е развил имунитет срещу коронавируса. При останалите липсвали както антитела срещу SARS-CoV-2, така и клетки на имунната система, способни да реагират на частици от патогена COVID-19. Това предполага, че около 10% от заразените футболисти все още не са развили имунитет срещу коронавирус, въпреки прекараната инфекция.

Учените засега не могат да кажат как се е случило това. Още повече, че те смятат, че подобна особеност за развитие на безсимптомни форми на коронавирусна инфекция следва да се вземе предвид както при оценка на ролята на нейните носители за разпространението на болестта, така и при разработването на мерки за изолиране на потенциални носители на SARS-CoV-2.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase