Снимка: Pixabay

90-годишна жена почина,след като се зарази едновременно с два щама на коронавирус – британския и южноафриканския. Тя е била настанена в болница в белгийския град Алст през март. Тогава е диагностицирана с COVID-19, съобщи Франс прес, цитирайки белгийски учени.

Първоначално пациентката е имала добри нива на кислород, състоянието й бързо се влшило и починала пет дни по-късно. Лекарите установили, че жената е носител както на Алфа ("британската" версия на коронавируса), така и на Бета ("южноафриканската" версия).

„И двата варианта циркулираха в Белгия по това време, така че е възможно жената да се е разболяла от различни варианти на вируса от двама различни човека“, коментира молекулярният биолог Ана Ванкирберген.

Още по темата
Според експерта е трудно да се каже дали бързото влошаване на състоянието на пациентката се дължи на наличието на двата варианта на вируса наведнъж. Специалистът отбеляза, че явлението едновременна инфекция с няколко щама "вероятно е подценено".

Изследвания по тази тема, водени от Ванкирберген, ще бъдат представени на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести (ECCMID).

Вирусологът Лорънс Йънг, професор по молекулярна онкология в Университета на Уоруик (Великобритания), казва, че заразяването с повече от един щам коронавирус не е изненадващо. Според Йънг са необходими проучвания, за да се определи дали наличието на множество щамове едновременно влияе върху клиничния ход на COVID-19 и дали това застрашава ефективността на ваксинациите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase