Снимка: Bloomberg.com

Европейската агенция по лекарствата предупреждава за рядък страничен ефект на ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna - възможни са сърдечни усложнения, предимно при млади мъже.

Още по темата

Досега са забелязани два вида такива - при част от получилите ваксината е започнал миокардит, тоест възпаление на сърдечния мускул, в при друга част - перикардит - възпалителна лезия на серозната мембрана на сърцето.

Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 14 дни след получаване на втората доза от ваксината.

От Европейската агенция по лекарствата информират, че тези ефекти са изключително редки и обикновено пациентът се възстановява достатъчно бързо след стандартно лечение и почивка.

От 177 милиона души, получили ваксината Pfizer/BioNTech, 145 са развили миокардит и 138 - перикардит.

От 20 милиона души, ваксинирани с Moderna, са регистрирани 19 случая на двата странични ефекти.

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 4 месеца

Е то не се взимат и трите на веднъж а на почивки.

60

ББ

преди 4 месеца

китай и русия криеха до последно епидемията...факти които всеки може да провери,китай и русия първи имаха..."вксини" факти които всеки може да провери...та кой и защо убива и децата си през вируса за бога,възможно ли е да има подобни неч.в.ци...убиващи и децата си за власт,его и пари...или е болест...на политици жадни за власт...

59

ББ

преди 4 месеца

извинявам се за нахалството...но защо китай създаде и пусна вируса убиец...поне да се извиниха...защо го усъвършенстват,убиват и сънародниците им...и приятелите им руснаци и турци...това е нелепо...Защо ни убивате???и децата ви обитават Света ни!!!Кой и защо ни убива през вируса???