Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

МЗ публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за допълнение на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения, съобщиха от министерството.

Промените предвиждат лечебни заведения чрез субсидиране от страна на министерството да поддържат резерв от лекарствени продукти, необходими при лечението на пациенти с COVID-19.

Увеличеният брой хоспитализирани пациенти през предходните вълни на COVID-19 доведе до по-високо потребление на лекарствени продукти, прилагани в процеса на лечение на коронавирусната инфекция, поради което се стигна до липса или недостиг на определени лекарства. С предложените промени се цели обезпечаване на нуждите на лечебните заведения при нова кризисна ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, уточняват от МЗ.

Създаването на резерва и лекарствените продукти, които ще бъдат включени в него, ще бъдат определени със заповед на министъра на здравеопазването, по предложение на експертните съвети по съответните медицински специалности. В заповедта ще бъдат разписани критериите и редът, при които резервът ще се разпределя и използва за нуждите на лечебните заведения, на които липсват или не достигат такива лекарствени продукти.

Лекарствата, които ще са част от резерва, са включени в протоколите за болнична терапия в изготвения от Министерството на здравеопазването „Интерактивен справочник за лечение на COVID-19“.

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Явно доста чай и витамини ще трябва да заредят!

4

SHEFA

преди 1 година

ОХ ЧЕ МЕ ФАНЕ РАКО ОТ ВАС-КОГА И КАДЕ ОТКРИХТЕ ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ КОВИД?

3

Анонимен

преди 1 година

Ефективните лекарства ги забраниха, обаче по нареждане на СЗО и ЕМА ,за да не пречат! Справка Индия .

fallback