Снимка: БГНЕС

Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември, допусна пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му "огънят гори" в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

Кунчев коментира и риска от бум на заболели по българското Черноморие. Според него не може да се каже къде точно ще възникне тази вълна, но е възможно "вносът" на вируса да е именно от туристите.

Доц. Кунчев разясни, че не може да се каже отсега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса.

"Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следим 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек", коментира главният държавен здравен инспектор.

Още по темата

Наскоро излезе доклад на Националния център за обществено здраве, където е посочено, че голямата смъртност от коронавирус означава, че здравната ни система не е успяла да се справи.

Според Ангел Кунчев създаването на доклада е добра идея. По думите му обаче в него има много неточности и груби грешки.

"Една от тях е, че в него е посочено като голяма грешка, че е имало изключение за някои хора при граничния контрол. Кунчев обясни, че тези изключения са препоръка на ЕК и те са факт във всички държави и касаят много специфични групи", коментира Кунчев.

Относно ваксините, които залежават по складовете, той заяви, че главно те са от препарата на "АстраЗенека". Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август.

Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират.

"98% от починалите от коронавирус в САЩ не са имунизирани. Какво по-показателно от това", заяви Ангел Кунчев.
Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация.

"Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира да се предпази. Всчико останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основното", заяви още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase