Снимка: Pixabay

22 нови щама на коронавируса ще се появят през следващите четири месеца. Това изчисление са направили учени от компанията Vir Biotechnology и Института по геномика и еволюционна медицина към Университета Темпъл (САЩ) .

Експертите са разработили математически модел, който дава възможност да се предскаже появата на изменения в протеина на SARS-CoV-2 - той служи като "врата" към заразяване на тялото.

Част от новите мутации ще намалят защитната способност на антителата. Те ще се разпространяват масово в целия свят в различни фази на пандемията. 

Още по темата
Експертите са успяли да предвият със задна дата появата на известните варианти мутации на COVID-19, но и щамовете, които са доверли до формирането на индийския вариант. Според учените, разработеният от тях математически модел може да предвиди появата на нова мутация пет месеца преди да се е разпространила по света, пише БГНЕС.

Световната здравна организация определи четири щама на SARS-CoV-2 като „обезпокоителни“: „Алфа“ (британски), „Бета“ (южноафрикански), „Гама“ (бразилски) и „Делта“ (индийски). Последният, според експерти, е два пъти по-заразен от оригиналната уханска версия на SARS-CoV-2, като същевременно продължава да мутира. Наскоро стана известно за появата на варианта „Делта-плюс“.
 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase