Снимка: Bulgaria ON AIR

Битката с COVID-19: Сега ли е моментът за ваксина? Българското общество е скептично относно имунизацията.

"Вчера слушах една статистика, че в България ваксинираните лица са около 15%. Може би, защото имаме високо ниво на недоверие, на антиваксъри, на хора, които не вярват във ваксините. В началото трябваше да бъдат включени масово личните лекари", заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в "Денят ON AIR".

Тя добави, че хората са склонни да се доверят на личния си лекар, тъй като го познават, както и че повечето от тях са уплашени.

"В медиите и в интернет пространството има огромна трибуна за хора, които са с антиваксърски настроения", каза още медикът.

"Ще дойде и четвъртата вълна, тогава ще се качи броят на болните. Основният проблем е да бъдем ваксинирани - тогава ще бъдем защитени всички, няма значение кой къде се намира. Този, който е ваксиниран, той ще бъде защитен", категоричен е общопрактикуващият лекар.

По думите на медика има пациенти, които имат желание да получат точна ваксина, защото са решили да се доверят на нея.

"Няма лоша ваксина, има непоставена ваксина. Тези, които са непоставени, те не действат", посочи д-р Николова пред Bulgaria ON AIR и каза, че е хубаво и обществено познати личности да се включват във ваксинацията и да я рекламират.

Тя е на мнение, че стимулите за имунизация са стъпка в правилната посока.

Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече увреждания, отколкото досега. Близо 100 заболявания ще бъдат включени в новата проектонаредба. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Решението на министъра е в правилната посока, защото това е загуба на нерви, разходка на пациентите, загуба е и на медицински ресурс да се ходи на консултации, за да се доказва нещо, което вече е познато и е сигурно, че е така. Би трябвало този, за когото са настъпили някакви промени, да има право да повиши своята група, но когато има нещо необратимо, да си получи пожизненото решение", обясни още тя.

Медикът добави, че много хора се притесняват, че изтича времето и пак трябва да се подготвят документи.

Относно допълнителните 1000 лева за медиците, д-р Николова уточни, че все още парите не са получени, но са фактурирани.

"Разбрахме, че има проблем, но сега ще се разпределят, след това ние ще ги получим. Когато се говори за заплащането на общопрактикуващите лекари, говоря за фактурирани суми, обществото смята, че това са нашите заплати. Обаче хората не си правят труда да се замислят, че ние сме фирми и както всички останали фирми, ние имаме разходи, които не се виждат, но съществуват. Когато не постъпят парите навреме, ние забавяме плащания", поясни д-р Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase