Снимка: БГНЕС

Все повече страни регистрират завишени случаи на заразени с новия вариант "Делта" на коронавируса.

"Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват - продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки ",заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър.Това ограничаване няма да важи за български граждани".

Според него такава мярка може да има за Русия, ако фактите продължават да са такива. Ако руснаците попаднат там, това означава, че няма да бъдат допуснати у нас. "Знам колко трудно ще се приеме такава ограничителна мярка след като всички очакваме нормален туристически сезон. Но по-важното е да предпазим страната от допълнителен внос на нови варианти", обясни той.

"Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора", обясни здравният инспектор.

Кунчев обясни, че вирусът не е по-смъртоносен, но по-лесно се предава.

"Определено не е по-леко протичането. Има данни за по-трудно лечение, но като цяло няма принципна разлика в тежестта на заболяването, но има в скоростта на предаването. Според него при 10 души работещи на едно място - около 6-7 души биха се заразили при определени условия.

Той коментира и как ваксините действат на новия щам. "Има заблуждение, че ваксините не помагат. Помагат, просто по-малко, но целта, която гоним с имунизацията не е да не се заразим, а да нямаме смъртен случай и с това ваксините се справят чудесно".

Кунчев също така каза, че се работи в момента да се види колко е продължителен имунитета след имунизация и дали е необходима трета доза при ваксинираните. Също така се обсъжда дали да е с тази ваксина, с която човек е имунизиран или със смесена доза. Има още един въпрос - дали всички нови ваксини трябва да са подновени с новите щамове.

Страната ни е на последно място в Европа по ваксинация, допълни Кунчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase