Четвъртата вълна на Ковид-19. Има ли как да я предотвратим?

На теория има вариант да няма четвърта вълна - или хората се разболяват и изкарват вируса или се ваксинират. Ваксинацията обаче не върви. Тази хубава теория трябва да я махнем и да се приготвим. Ваксинираните трябва да са много. Проблемът е, че имаме преболедували преди доста месеци - антителата им започват да намаляват. С тези темпове на ваксинация - към септември колко мислите, че ще са имунизираните...?! Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден.

"Догодина се очаква да излязат и хапчета, което коренно ще промени ситуацията. Поне още една зима под знака на Ковид-19 предвиждам. След това ще може човек да избира - ваксина или да се лекува с хапчета. В математика най-изгодната ситуация е човек да се ваксинира сега", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че живеем без дългосрочно мислене, не се интересуваме за това, което би настъпило през септември, подобно на хората, които преди милиони години са живеели ден за ден.

"Активно си внасяме индийския вариант на вируса. Ще му трябва около месец, за да стане доминантен. Трябва да се разпространи и да измести другия щам. Добре е тези мерки да останат, колкото и да са неприятни. Има и такива без маски вече, които са потенциални преносители", подчерта проф. Витанов.

Според него това, че Делта вариантът е по-заразен, може да му помогна да надделее факта, че имаме 1 млн. души с ваксина.

"Ако се прави друг щаб за борба със заразата, надявам се да не бъда поканен, за да си почина", допълни математикът.

Коментари Напиши коментар

142

Анонимен

преди 10 месеца

Като виден вирусолог професор Витанов се произнесе. Пък новината беше и отразена.

141

Галя

преди 10 месеца

Значи, ако си преболедувал ковид след няколко месеца ,нямаш антитела,а ваксината те пази безсрочно.Нещо не се връзват приказките ви .Или са само приказки от 1001 нощ.Така е като никой не носи отговорност за последиците.Дано са по -малко хората, които ще се вържат на дрънканици от този род.Предлага ми да се предпазвам с експериментално НЕЩО,за което никой не дава гаранции.Това ми звучи като филм на ужасите.Или Руска рулетка

140

Ало ала

преди 10 месеца

СПРЕТЕ ДА ТОРМОЗИТЕ И СТРЕСИРАТЕ ХОРАТА!!! МАТЕМАТИК ЩЕ МИ ДАВА РАЗЯСНЕНИЯ ЗА БОЛЕСТИ! ВАКСИНИТЕ СА ПОЖЕЛАНИЕ, ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ ТЕЗИ, КОИТО ЖЕЛАЯТ И МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ТОВА!! ИМА ХОРА, КОИТО НЕМОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ПОРАДИ РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ! СПРЕТЕ С ТЕЗИ ЗАПЛАХИ, ВСЯКА ГОДИНА ИМА ГРИПНИ ВИРУСИ!