Снимка: БГНЕС

"През септември може да се очаква превалиране на Делта варианта у нас", заяви пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й по-заразният индийски вариант на коронавируса с име Делта, се разпространява значително по-бързо. Бройката болни се удвоява на всеки осем дни, което означава, че му трябват седмици, за да стане доминантен.
За Европа се изчислява, че юли и август между 50 и 75% от случаите ще са с Делта варианта", каза Христова.

Въпреки това тя каза, че все пак е оптимист за лятото и че ни очакват два месеца спокойствие.

Според нея по-голям проблем за България е именно индийския вариант, а не южноафриканския, който също беше установен у нас за първи път.

Още по темата

"Делта междувременно мутира в Делта плюс, трупа още мутации. Той се разпространява много по-силно и очакваме следващата вълна да е от него", каза Христова.

По думите й най-важна в случая е имунизацията. По този начин няма да позволим вируса да циркулира между нас и да трупа мутации. Христова подчерта също, че този вариант се "подмладява" - засяга повече хората във възрастовата група между 30 и 40 години.

След като седем случая на Делта бяха установени сред служители на столичния електротранспорт, оп РЗИ са направили епидемиологично проучване и са установили всичките им контактни лица. "Става въпрос за две двойки семейства, а на другите трима - контактни са съпругите им", обясни Христова.

Всички те са в добро състояние.

Налични ваксини срещу коронавируса дават добра защита срещу зараза с новите варианти и по-важното - предпазват от тежко разболяване. Според Христова именно това ще доведе до сезонното разпространение на коронавируса и ще го превърне в нещо обичайно и по-малко опасно.

Коментари Напиши коментар

153

Защо нямаше грип

преди 4 месеца

Защо през 2020 и 2021 нямаше грип? Ами защото и това е грип, но по-тежък от предишните. Спомняте ли си като имаше птичи грип каква олелия беше. Сигурно и много хора са умрели от него, но не ги брояха тогава със сайтове. Ами свинския грип- също. Те идваха пак от животински/птичия/ свят и пак са коронавируси. Ами тези, които върлуваха в Африка- Сас и Мерц ли се казваха или нещо такова. Там умряха много хора, но никой не го обяви за пандемия. РНК ваксините на практика ни ПРЕПРОГРАМИРАТ-това е целта

152

Аста Зенека

преди 4 месеца

Моя близка сподели, че след първата ваксина в продължение на 4 часа всяка частица от тялото й се бунтувало, цялата треперела, вдигнала 39 градуса. Все пак личната й лекарка препоръчала да сложи и втора доза от същата ваксина. След втората доза нещата били по-спокойни, но след първата умала усещане, че умира. Днес казва- чувствам се различна след ваксинацията и пълнея неконтролируемо. Други познати със същата ваксина казаха, че са почувствали леко неразположение. Всеки организъм е различен

151

Darth shadow

преди 4 месеца

И какво от това ? Така иначе нямам намерение да се убивам с вашите прокламирани отровни препарати ваксини , това ми прилича на лудия с пръчката и кошера пчели ръчка лудия с пръчката в кошера, пчелите жилят, но лудия продължава да ръчка та всички ваксинопропагандаторите са имено такива лудите с пръчката, а недоволстовото на хората с този евтин ваксино цирк е кошера