Снимка: Pixabay
"Делта" вариантът на COVID-19, който произлиза от Индия, е с около 60% по-заразен от британския вариант, който ни е познат като "Алфа". 
 
Това каза в ефира на bTV вирусологът проф. Радостина Александрова като допълни, че "Делта" е два пъти по-заразен от оригиналния вариант, който първо бе изолиран в Китай. 
 
Според нея е спорно това дали заразата протича по-тежко при него, но някои експерти смятат, че е възможно да има усложнения.
 
"Факт е, че в някои области на Великобритания започва да се качва броят на хоспитализираните. Над 90% от случаите на Острова се дължат на варианта "Делта". По-добре се приспособява, благодарение на мутациите, които е придобил - основно в шипчето", обясни експертът.
Още по темата
 
Проф. Александрова обясни още, че високите температури не влияят върху разпространенинето и даде пример с Индия, където драматично нараства броят на случаите. Тя допълни, че експертите предупреждават страните, в които "Делта" е локализиран, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика и нова вълна. 
 
"Особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок. Според експертите е напълно възможно ситуацията в България да се обърне и този вариант да върне хода на пандемията. Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон", допълни тя. 
 
Виросологът уточни, че секвентирането на генома на вирусите изисква време. По думите й в Индия и във Великобритания е отнело между 4 и 6 седмици, за да може този вариант да измести останалите. Тя обясни още, че "Делта" се е появил на Острова още през април, като е вероятно в други страни да се случи същото. 
 
"Говори се, че има промени в клиниката при този вариант. Добре познатият ни симптом - загуба на вкус и обоняние - сега са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Засяга и съвсем млади хора между 12 и 20 г.", допълни проф. Александрова.
 
По думите й последни проучвания на ваксината на "Пфайзер" предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 5 месеца

Радостина е се прави на умна ,сега вирус нема че има европейско по футбол ,там май всички спазват мерките )знаел ли колко са хиляди)а после е олимпиадата ,и чак тогава еврогейския съюз че разреши вируса

38

капитан майтапчийски

преди 5 месеца

Паля хладилния камион.

37

Анонимен

преди 5 месеца

След всички свръх глупости в този "материал", той завършва със следното изречение - "По думите й последни проучвания на ваксината на "Пфайзер" предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант."Или казано накратко - реклама на експерименталната течност на престъпниците от Пфайзер.