Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сред най-сериозните особености на индийския вариант на COVID-19 е светкавичното му разпространение, заяви пред bTV проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

През изминалата седмица беше съобщено, че в страната ни има първи доказан случай на т.нар. "Делта" вариант на вируса.

Още по темата

В Индия 98% от доказаните случаи са с този вариант на коронавирус. "След като попада във Великобритания, той изцяло измести британския вариант на вируса. Над 85% от заразените във Великобритания с COVID-19 са с индийския вариант. Оттам той тръгна из цяла Европа", разказва проф. Петрова.

По думите й, Лисабон е затворен именно заради разспространението на този вариант на заболяването. Той обаче протича много по-леко, уточни микробиологът. Симптоматиката също е по-лека - само хрема, болки в гърлото и главоболие.

"Коварното е, че човек може да го обърка с обикновен грип и да зарази много повече хора, без да знае, че има коронавирус. По лекото протичане обаче не означава, че по-рядко се стига до лечение в болница", предупреди проф. Петрова.

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 5 месеца

Как така хем протича леко, хем това не означава, че по-рядко се стига до лечение в болница?

101

Грип

преди 5 месеца

Бъркат го с грип, щото е грип.

100

ДртПрч

преди 5 месеца

Дайте го насам тоя индиански вариант бе! Вирус като вирус. И него ще го сборим. Само не ни юркайте да си тургаме експериментални ваксини!