Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу компанията АстраЗенека от Европейската комисия и 27-те държави – членки на ЕС. Съдът разпорежда на АстраЗенека спешно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график както следва: 15 милиона дози до 26 юли в 9,00 ч.,    милиона дози до 23 август и 15 милиона дози към 27 септември.

Още по темата

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че АстраЗенека е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС. 

Съдът също така счита, че АстраЗенека е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.
 
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението.

"Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: АстраЗенека не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание“, каза тя.

 

Коментари Напиши коментар

20

ботокса

преди 5 месеца

До нас ще стигнат ли? Трябват ваксини за децата.

19

Анонимен

преди 5 месеца

В Индия ангиваксъри подпалиха завод за ваксини. Глупаци

18

Анонимен

преди 5 месеца

Ако ще в Африка ще ги прати ваксините. Договорът си е договор.