Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу COVID-19 на Novavax е над 90% ефективна, включително срещу варианти на коронавируса, заяви производителят на ваксини в понеделник след мащабно американско проучване.

Препаратът "демонстрира 100% защита срещу умерено и тежко заболяване, като цяло ефикасността е 90,4%", се казва в изявлението на компанията, в което се добавя, че "в проучването са включени 29 960 участници в 119 района в САЩ и Мексико, за да се оцени ефикасността, безопасността и имуногенността".

Още по темата

Компанията със седалище в Мериленд заяви, че възнамерява да кандидатства за регулаторно одобрение до третото тримесечие на 2021 година, предава БГНЕС.

След това, казаха от нея, ще бъде в ход да се правят 100 милиона дози на месец до края на третото тримесечие и 150 милиона дози на месец до края на годината.

"Днес Novavax е една крачка по-близо до справянето с критичната и постоянна глобална обществена здравна нужда от допълнителни ваксини COVID-19", каза Стенли К. Ерк, президент и главен изпълнителен директор на Novavax.

Докато някои богати държави са постигнали напредък във ваксинирането на своето население, все още има опасения, че много по-бедни страни са оставени встрани от глобалния стремеж за ваксиниране.

Степента на ваксинация в най-бедните държави в света е далеч зад тази в Групата на седемте индустриализирани сили и други богати държави - по отношение на дозите, прилагани до момента,

За разлика от някои съперници, ваксината на Novavax - официално известна като NVX-CoV2373 - не трябва да се съхранява при свръхниски температури. Компанията заяви, че е "съхранявана и стабилна при 2 - 8 градуса по Целцзий, което позволява използването на съществуващите канали за доставка на ваксини за нейното разпространение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase