Снимка: архив, БГНЕС

Милиони дози от ваксината на „Янсен“ са негодни, съобщи Американската агенция за контрол на храните и лекарствата.

Те са произведени в завод в Балтимор, в който е имало проблеми. Одобрени са обаче други милиони дози.

Два източника, запознати със ситуацията, обясниха, че агенцията е дала одобрение за 10 милиона дози ваксини. Според в. "Ню Йорк таймс" партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози.

Без да разкрива или да потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други са отхвърлени, а няколко още се обследват.

За момента агенцията не дава разрешение за производство на ваксината на "Янсен" в завод на "Имърджънт БайоСълушънс". Запознат източник каза, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба.

Загрижеността за сигурността на препарата на "Янсен" забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места. Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, са неизползвани, предаде БТА.

Спирането на работата на завода през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на „АстраЗенека“, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на "Янсен". Ваксината на „АстраЗенека“ вече не се произвежда в този завод.

Европейската агенция по лекарствата заяви вчера, че партиди от ваксината на "Янсен", произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

 

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 месец

V bg vneseni li sa tia skapani vaksini kakvo prrdtaplenie ot sa tiva naseleniezo schtf namalee v bg damo unihogreni schte ostanat boku i tapata daritkova fandakova da se vaksinirat te sa sarasmi s tehnite dalaveri i mn dr ot gerb dps dobre si pkete koschnizata balgari a v dps e tova ne e li dalavera dan4o mentata milioner peevski karadajan dogan miliarderi bg e tajnata sema a turzia rodina karadsjan ho kasa ne as s getb v kombina vinagi dps

25

Хикса

преди 1 месец

Никой нема да умре,кастрирара се младото поколение и след 40-50 години населението на земята ще намалее .Просто е.

24

Анонимен

преди 1 месец

Внесени ли са от дефектните партиди ваксини в България? Има ли ваксинирани вече с тях? Мисирки.....спите