Снимка: архив, БГНЕС

Властите в Хърватия свалят от днес редица ограничения на фона на подобрената епидемиологична ситуация в страната.

От 12 юни ще може да се провеждат конференции и конгреси, а заведенията ще имат право да удължат работното си време, съобщи  националната информационна агенция Хина, позовавайки се на изявление на Националния щаб по гражданска защита.

От 12 юни заведенията за обществено хранене, пекарните, казината и клубовете за игрални автомати ще имат право да работят до полунощ. Разрешават се тренировките в училищните салони, а конференции и конгреси ще може да бъдат провеждани при спазване на всички епидемиологични препоръки, съобщава агенцията.

Разхлабването на мерките за заведенията ще засегне основно ресторантите, предаде БНТ. В кафенетата и баровете, в които се предлагат само напитки, продължават да действат ограниченията, които позволяват клиентите да бъдат обслужвани единствено на терасите.

Поредни етап на разхлабване на мерките ще позволи на гражданите на държавите-членки на ЕС от 12 юни да влизат свободно в страната, без да е необходимо да остават 14 дни под карантина. Условието за това е да са им поставени и двете дози коронавирусна ваксина.

При провеждането на обществени мероприятия продължават да действат старите ограничения, които позволяват присъствието на не повече от 100 човека на едно място.

Това е важно да се има предвид, особено в навечерието на Европейското първенство по футбол и в началото на туристическия сезон, подчерта ръководителят на Националния щаб за гражданска защита.


 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 месец

До: 2 Ма ти не разбра ли че това са доброволно-задължителни ваксини? Аз винаги съм се присмивал на любителите конспиратори, но тук в случая виждаме фактите. Значи някой много иска да ваксинира всички. Съгласен съм, че така ще се ограничи пандемията, но след като думичката "доброволна" присъства, тогава да ваксинират само рисковите групи. И какво значи "задължителна ваксина"? Двама гестаповци със шмайзери те отвеждат при доктора и той те боцка ли???

4

Анонимен

преди 1 месец

Сърбите трябва да си върнат своята бивша територия Хърватия..

3

Анонимен

преди 1 месец

na 16.06.2021 ot 6.00 chasa v republika bg zapochva bezsrochna stachka na drazkite kurnaz serbez bulgari i bulgarki za izravniavane na bg pochasovi zaplati s zaplatite na eu grajdanite ot obstoto eu semeistvo v belgia, luksemburg, germania, francia, dania, norvegia..., kam koeto prinadleji ujkim i rbg....do pobedata! badete smeli, slanceto e edno za vsichki na zemiata!