Снимка: Pixabay
За да се установи дали един човек е защитен от коронавируса, независимо дали след възстановяване след заразяване или след ваксинация, най-често се оценява наличието и количеството на антителата в човешкото тяло, пише БГНЕС..
 
Този подход обаче не отчита друга важна част от имунната система: паметта на Т-клетките.
 
И без антитела може да имаме имунитет към COVID-19.
 
Паметта на Т-клетките е по-трудна за тестване и представлява основен фактор за имунитета срещу вирусите. Може да ни осигури защита след изчезване на антителата, твърдят експерти.
 
"В нашето тяло има две имунни системи: вродена и адаптивна", каза проф. Сирил Коен, ръководител на лабораторията по имунотерапия в университета Бар-Илан. "Адаптивната имунна система се състои от два вида клетки, В-клетки, които могат да образуват антитела, и Т-клетки, които могат да убиват клетки в нашето тяло, които са заразени от вируси или са ракови".
 
Коен обясни, че когато тялото за първи път се сблъска с патоген, отнема около седмица, за да създаде антитела и Т-клетки, които да се борят с него.
 
"В такъв момент тялото произвежда много клетки, които произвеждат антитела, и много Т-клетки", каза професорът. "Когато заплахата приключи, повечето от тези клетки умират, но остава малък процент от тях и това е, което наричаме Т-клетки на паметта".
 
Вече обучени да се борят със специфичната зараза, тези клетки се активират, ако е необходимо, дори след дълго време, позволявайки на тялото да реагира на заплахата за един или два дни, вместо за седмица.
 
"Поддържането на високо ниво на антитела би било непрактично за организма, така че имунната ни система се е подсигурила по един чудесен начин", каза проф. Михал Линиал, директор на Центъра по биология в Еврейския университет.
 
Изследването на присъствието и ефективността на тези Т-клетки на паметта обаче е много по-трудно, изисквайки процедури и оборудване, които могат да бъдат открити само в специализирани лаборатории.
 
"Част от причината, поради която количеството им е много ограничено, е, че те трябва да бъдат извлечени от костния мозък, което е доста болезнена процедура", каза Линиал.
 
"Ново проучване показа, че няма значителна разлика между паметта на Т-клетките на асимптоматичните и симптоматичните пациенти, заразени с коронавирус, следователно тежестта на заболяването изглежда не влияе върху броя на Т-клетките", каза Линиал.
 
Установени са индикации, че паметта на Т-клетките, развита поради инфекция от друг тип коронавирус, също може да бъде ефективна срещу COVID-19.
 
Според Коен ще отнеме известно време, за да се натрупат достатъчно данни, които да позволят по-пълна картина на факторите, свързани с имунитета ни към коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase