Снимка: БГНЕС

Надеждата се върна в малкия град Серана, Бразилия, след като тази пролет учените ваксинираха почти цялото му възрастно население в името на медицински експеримент.

"Всичко на практика е отворено сега, а атмосферата е толкова различна, толкова по-лека и радостна. Чувстваме се в безопасност, докато другите градове около нас са в много трудна ситуация", казва Рикардо Луис, собственик на известен ресторант в Серана, пред CNN.

Четири месеца след началото на експеримента, известен като "Проект S", този тих град, заобиколен от захарни плантации, си е върнал атмосферата от предпандемичните дни, казва Луис.

Бизнесът му се изправя на крака след едногодишни трудности и в момента печели 70% от приходите, които е правил преди пандемията.

"Хората се чувстват в безопасност, за да напуснат дома си", казва той и добавя, че вече не изпитва страх за семейството си или познатите си, които обикалят горещите и сухи улици на града. "Познаваме всички тук и в днешно време рядко се чува за новозаразени и смъртни случаи", казва той.

В национален мащаб Бразилия има втория най-голям брой смъртни случаи от COVID-19 в света след САЩ и се насочва към третата си вълна с нарастващи ежедневни случаи и смъртни случаи. Само 10% от населението на Бразилия е напълно ваксинирано.

Но хората, живеещи в Серана, казват, че тяхната реалност е съвсем различна, благодарение на "Проект S".

Проектът беше координиран от биомедицинския център Институт Бутантан в партньорство с Медицинския университет в Сао Пауло в Рибейрао Прето. Тази пролет изследователите дадоха пълните две дози от ваксината Coronavac на 27 160 възрастни - около 95% от възрастното население на града. Coronavac, проектиран от китайската фармацевтична компания Sinovac и произведен частично в Бразилия в партньорство с Butantan, показа глобална ефикасност от 50,8% при трета фаза отI тестове.

Пълните констатации на изследователите от "Проект S" все още не са рецензирани или публикувани. Според предварителните резултати, публикувани на 1 юни, проучването показва 80% намаляване на броя на симптоматичните случаи. Хоспитализациите, свързани с COVID, са намалели с 86%, а смъртността с 95% - цифри, приветствани от губернатора на Сао Пауло Жоао Дория като добра поличба за останалата част на страната.

Според проучването имунизацията генерира един вид имунна защита в Серана, драстично намалявайки предаването на коронавирус в общината, дори когато вирусът продължава да бушува в цялата страна.

"Най-важният резултат беше да се разбере дали можем да контролираме пандемията дори без да ваксинираме цялата популация. Когато обхватът достигне 70%, 75% (от популацията на Серана), спадът на честотата се забелязва дори в групата, която все още не е завършила графика на ваксинациите", обяснява Рикардо Паласиос, медицински директор по клинични изследвания в Институт Бутантан.

Но докато Институтът в Бутантан не публикува своите пълни данни от проучването и не бъде рецензиран, не всички бързат да аплодират резултатите - нито да отпуснат предпазните мерки.

Хосе Анджело Маркес притежава салон за красота в Серана и е напълно ваксиниран през април. Бизнесът му оперира с протоколи, създадени от правителството на щата Сао Пауло, като ограничен капацитет и дистанциране между клиентиге. Маркес казва, че няма да ги премахне, докато не види цифрите зад процентите.

"Иска ми се да виждам цифрите. Това би ме накарало да се чувствам по-сигурен", казва той.

Той, съпругата му и родителите му се заразяват с COVID-19 миналата година. Повечето са имали леки симптоми или са били безсимптомни, но 81-годишният баща на Маркес е починал от вируса по-малко от месец по-късно.
Ваксинирането е помогнало на семейството да се справи с мъката си, признава Марк. "Сега се отпуснахме малко. Вече сме близо един до друг, прегръщаме се и това много ни помага да се справим с отсъствието на баща ми."

Защо Серана?

На около 330 километра от столицата на щата Сао Пауло, голяма част от населението на Серана пътува за работа в по-големи съседни градове като Рибейрао Прето. Този поток от хора е причинил високо разпространение на COVID-19 в началото на 2021 г., според Маркос Борхес, главен изследовател в "Проект S".

"Повече от 10 000 души тук работят в други градове. Това води до огромното разпространение на тези инфекциозни и заразни болести", казва Борхес. "Един от 20 души в Серана бе заразен и предаваше болестта, а това привлече вниманието ни."

"Толкова страдахме от COVID-19 тук в началото на годината. Удари ни много силно. Нашата малка здравна система се срина. Сякаш много тъмен облак беше надвиснал над града", казва кметът на Серана Леонардо Капители.

Бразилия се бори да придобие достатъчно ваксини за населението си от 211 милиона души. Знаейки, че стадният имунитет може отнеме дълго време, директорът на института Бутантан Димас Ковас и Борхес се стремят да ваксинират висок процент от населението в Серана за кратък период от време, за да проверят дали стадният имунитет може да бъде постигнат на местно ниво.

"Искахме да проверим дали ваксинацията може да предотврати предаването на вируса, да намали сериозните случаи и хоспитализацията", казва Борхес. Разпространеното на вируса в Серана, малко население и близост до медицинския университет в Рибейрао Прето и държавната болница, направиха градчето идеален кандидат.

Методът, използван в клиничното изпитване, се нарича стъпаловидно клиново изпитание, при което градът е разделен на 25 подзони, образувайки четири големи групи от населението, които са получавали ваксината през последователни седмици между февруари и април.

Рикардо Паласиос казва, че планирането на ваксинациите последователно е позволило на изследователския екип да оцени и сравни областите.

"По времето, когато третата група получи втората си доза, около 75% от допустимото население, ние забелязахме, че огнището е под контрол в целия град", казва той и добави, че изводът е, че широко разпространената ваксинация може косвено да защити дори не- имунизирани популации, като деца и юноши.

"Намаляването на случаите при хора, които не са получили ваксината, показва спад в циркулацията на вируса. Това засилва ваксинацията като мярка за обществено здраве, а не само като индивидуална", каза той.

Кметът Капители казва, че двете болници за първична помощ на Серана днес са много по-малко претъпкани.

"Преди четиридесет и петдесет дни имахме около 160 до 180 души, които идваха всеки ден в нашите болници, със симптоми на респираторен синдром, и около 69% бяха положителни за COVID-19. Сега посещаемостта на болницата намаля до 30, 35 души на ден и само 20 до 25% са положителените тестове за COVID-19", казва той.

"Имахме една Серана преди "Проект S", но сега градът е друг. Икономиката ни расте, много нови компании се интересуват да инвестират тук, хората се върнаха към живота си и нещата се подобряваат с всеки ден", добави кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase