Снимка: БГНЕС

Хиляди доброволци се оттеглиха от Олимпийските игри в Токио 2020 през последните седмици, а това само подклажда опасения, че Япония може да не е готова да бъде домакин на най-голямото спортно събитие, тъй като страната се бори да обуздае нова вълна от случаи на COVID-19.

Около 10 000 от 80 000 регистрирани доброволци са напуснали в сряда, според служители на Организационния комитет на "Токио 2020".

Тоширо Муто, главен изпълнителен директор на Организационния комитет, заяви пред японски медии, че не вярва, че оттеглянето на доброволци ще повлияе на функционирането на игрите, които бяха отложени миналата година поради пандемията. Разсроченото събитие трябва да започне на 23 юли.

Доброволците са инструментална част от летните олимпийски игри. Те помагат на персонала да експлоатира олимпийските съоръжения и места, както и на зрителите и спортистите. Така че ако все повече хора продължат да се отказват, това може да създаде допълнителни трудности за организаторите.

Въпреки това, в Япония не се допускат чуждестранни зрители за игрите, така че организаторите може да не се нуждаят от толкова доброволци, колкото останалите градове домакини през последните години.

Първа кохорта доброволци отпадна през февруари - същия месец председателят на организационния комитет на игрите подаде оставка. Длъжностното лице Йоширо Мори се оттегли, след като станаха ясни сексистки забележки, които той е направил по време на среща.

Въпреки че служителите не казаха защо повечето от 10 000 доброволци са напуснали, това вероятно е свързано с пандемията. Проучванията на общественото мнение показват, че по-голямата част от японската общественост се противопоставя на провеждането на Олимпийските игри, тъй като болниците са обхванати от четвърта вълна от случаи на COVID-19, а огромното мнозинство хора все още са неваксинирани.

Страната е отчела повече от 752 000 случая на коронавирус и над 13 200 смъртни случая, според университета "Джон Хопкинс".

Разпространението на ваксините в Япония също е много по-бавно от очакваното. Въпреки че има достатъчно количество за ваксиниране на голяма част от 126 милиона души в страната, има тесно място за медицински специалисти, които да ги администрират. Само медицински сестри, лекари и зъболекари могат законно да дават ваксини.

Понастоящем само възрастните хора и медицинските специалисти имат право да получат ваксина. Муто, главен изпълнителен директор на олимпийския организационен комитет, заяви, че дози от ваксината на "Пфайзер" ще бъдат предоставяни на олимпийски спортисти, но не и на доброволците, които са помолени да използват обществен транспорт за пътуване до игрите. Олимпийският министър Тамайо Марукава заяви, че МОК ще даде на Япония 20 000 ваксини, но преговорите за това кой ще получи тези дози продължават.

Миналата седмица редакционната колегия на един от водещите вестници в страната, Асахи Шимбун, обвини премиера Йошихиде Суга в провеждането на Олимпийските игри "против волята на обществеността" и призова събитието да бъде отменено.

Междувременно група експерти по обществено здраве в САЩ предупредиха, че продължаването на олимпийските игри, както е планирано, може да изложи на риск спортистите и обществеността. Те заявиха, че японските власти и организаторите от Токио 2020 трябва да преразгледат подхода си за управление на риска и да признаят ограниченията на мерките като температурен скрининг.

"Вярваме, че решимостта на МОК да продължи с олимпийските игри не е информирана от най-добрите научни доказателства", пишат авторите в New England Journal of Medicine. "Вярваме, че са необходими спешни действия, за да продължат тези олимпийски игри безопасно."

Шепа известни бизнес лидери също изразиха притеснения относно събитието. Миналия месец главният изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия Rakuten Хироши Микитани заяви пред CNN, че за Япония провеждането на игрите ще бъде "самоубийствена мисия".

Също през май Токийската асоциация на практикуващите лекари, организация от около 6000 лекари в столицата, написа писмо, призоваващо игрите да бъдат спрени.

Японските власти наскоро удължиха извънредното положение за голяма част от страната, включително Токио, до 20 юни - около месец преди началото на Олимпийските игри. Миналия месец американските граждани бяха предупредени да не пътуват до Япония заради скока в инфекциите от COVID-19.

Въпреки всичко това президентът на "Токио 2020" Сейко Хашимото е "100%" сигурна, че Олимпиадата ще продължи, но предупреди, че игрите "трябва да бъдат подготвени" да продължат без зрители в случай на избухване на огнище от коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase