Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Балканските страни продължават да отчитат спад в броя на новозаразените с коронавируса и пристъпват към облекчаване на въведените мерки.

РУМЪНИЯ започна от сряда ваксинация срещу Covid-19 на деца на възраст 12 и повече години. Задължително е даването на информирано съгласие от страна на родителите или от законен настойник. Разрешената ваксина за деца на 12 и повече години е "Комирнати" (Comirnaty) на Пфайзер/Бионтех.

От 1 юни в Румъния е в сила облекчаване на ограниченията, сред които отпадане на задължителното носене на предпазна маска в офиси, където работят най-много пет души, които са ваксинирани, отваряне на игралните зали и на басейните на закрито. Вътрешните помещения на ресторантите вече ще работят с до 70 процента от капацитета си в интервала 5,00 - 24,00 ч.

Врати, макар и при известни ограничения, отвориха барове, клубове, дискотеки и игрални зали в часовия интервал 5,00-24,00 ч., културни и забавно-развлекателни мероприятия ще могат да се организират на открито с участие на максимум 1000 души, увеличен е броят на хората, които могат да се движат на групи и не са от едно семейство - от 6 на 8 души.

Организирането на частни събития (сватби, кръщенета, празненства и т.н.) е позволено с присъствие на максимум 70 гости на открито и максимум 50 гости в затворени пространства. Културни и забавно-развлекателни събития на закрито вече могат да се организират при запълване на до 70 процента от максималния капацитет на пространството.

Позволява се организиране и провеждане на спортни състезания с присъствие на до 25 процента от максималния капацитет за публика. Работата на спортни и фитнес зали е позволена с до 70 процента от капацитета им. От началото на ваксинационната кампания в страната са приложени 8 042 576 дози ваксина на 4 379 534 души, от които 716 492 души са получили една доза, а 3 663 042 души - и двете дози.

ТУРЦИЯ отмени PCR тестовете и карантината за ваксинирани срещу Covid-19 пътници, които влизат в страната през ГКПП-та на турско-българската граница. Притежаващите ваксинационен сертификат пътници, които пристигат от България, може да влизат в страната през Капъкуле, без да се налага да представят отрицателен PCR тест или да бъдат подлагани на карантина, информираха от валийството в граничния град Одрин. Според информацията на турските власти няма да се изисква отрицателен PCR тест за подрастващите под 18 години, пътуващи заедно с родители, притежаващи ваксинационен сертификат.

Същевременно от 1 юни Турция отмени някои ограничения, наложени заради разпространението на коронавируса. Ресторантите и кафенетата вече могат да приемат клиенти, моловете работят през седмицата и ще бъдат затворени в неделя, а вечерният час вече е от понеделник до събота от 22 ч. до 5 ч. сутринта и целия ден в неделя. От 1 юни след месеци дистанционно обучение турските ученици отново се върнаха в клас, като децата в началните училища ще са в клас два пъти седмично, а от 7 юни на училище тръгват и по-големите ученици (включително гимназистите), също два пъти седмично.

Над 29,5 милиона души са ваксинирани против КОВИД-19 в Турция, сочат данни на турското министерство на здравеопазването. С поставена първа доза са над 16,8 милиона души, а с две дози са вече 12,7 милиона граждани.

КОСОВО също пристъпи към разхлабване на ограничителните мерки - полицейският час беше отменен, а работното време на заведенията за хранене бе продължено до 23 часа. От полунощ до 5 часа обаче е забранено събирането на повече от 10 души, освен в кръга на семейството. Правителството в Прищина реши да смекчи ограничителните мерки след като бе преценено, че епидемиологичната ситуация е стабилна и броят на новите случаи на коронавирус намалява.

В ХЪРВАТИЯ вече могат да влизат хора с отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, вместо 48 часа, както беше досега. Ваксинираните с ваксини на Пфайзер, Модерна или Спутник могат да влизат в страната в периода от 22 до 42 дни след поставянето на първата доза, а ваксинираните с АстраЗенека - 22 до 84 дни след първата доза, съобщи ръководителят на щаба за гражданска защита Давор Божинович. В няколко случая в Хърватия бе потвърдено наличието на индийския вариант на коронавируса, но най-разпространен в страната остава британският вариант на коронавируса.

СЪРБИЯ официално стартира от днес производството на руската ваксина срещу КОВИД-19 Спутник V в белградския Институт по вирусология Торлак. От 1 юни заведенията в страната вече могат да работят до полунощ вместо до 22.00 часа и във вътрешните си помещения, и на откритите тераси и градини. Последните прожекции в кината ще могат да започват в 23.00 часа и до това време ще могат да работят и касите в кината. Павилионите ще могат да работят денонощно.

Конгресите, бизнес и научни, ще бъдат разрешени в затворени пространства с участието на до 200 души, докато досегашният максимум беше 100 души. Щабът съобщи, че се премахва безплатният PCR тест за сръбски граждани, които пътуват в Германия.

Същевременно сръбският президент Александър Вучич информира, че от 3 юни всички босненски граждани, не само от Република Сръбска, но и от Мюсюлманско-хърватската федерация, ще могат да се ваксинират където пожелаят в Сърбия и ще получат сертификат като гражданите на Сърбия.
В страната досега са поставени 4 732 768 дози ваксини против коронавирус. Общият брой на гражданите, които са получили една или две дози от ваксината, е 2 585 831 души. С двете дози са ваксинирани 2 146 937 граждани.

ГЪРЦИЯ позволи от понеделник фитнесите и спортните съоръжения на открито да бъдат отворени отново, но при строги мерки за хигиена, включително носене на предпазни маски. Освен това страната пристъпи към намаляване на процента на задължително работещите от вкъщи от 50 на 25 на сто, както за обществения, така и за частния сектор.

От вчера Гърция започна ваксинацията на бежанците и мигрантите, които обитават бежанските лагери, разположени на гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос. Ваксинацията на мигрантите по островите ще се извършва всеки четвъртък и петък с еднодозовата ваксина на компанията Джонсън енд Джонсън.
Досега в Гърция са поставени почти 5,9 млн. дози от ваксините срещу КОВИД-19. Около 3,8 млн. гърци са получили поне една доза, а 2,2 млн. са приключили целия курс на ваксинацията.

В КИПЪР вече е разрешено да се събират до 20 души в частни домове, а за сватби и кръщенета този брой може да бъде по-голям. Разрешено е провеждането на сватби, кръщенета и погребения, стига присъстващите да не надхвърлят 50 процента от капацитета на помещението и да разполагат с т.нар. "Сейфпас" (SafePass), т.е. документ, потвърждаващ, че са ваксинирани, преболедували са КОВИД-19 или разполагат със скорошен отрицателен антигенен тест. "Сейфпас" е задължителен за лицата на възраст над 12 години.

Вече могат да се провеждат публични събирания като сватби, кръщенета, абитуриентски балове и т.н. в ресторанти, парти центрове, хотели, нощни клубове. Отварят театрите, кината, казината, богослужебните места и т.н., като се позволява запълненост до 50 процента от капацитета. Във всички закрити обществени места посетителите над 12-годишна възраст трябва да представят "Сейфпас" .

От днес контролно-пропускателните пунктове между Република Кипър и окупираната северна част на острова ще бъдат отворени отново. Това е първото облекчаване на движението между двете части на разделения остров от декември насам след наложените строги рестрикции заради пандемията от КОВИД-19.

В ЧЕРНА ГОРА досега са поставени 229 803 дози ваксини срещу коронавирус. Първа доза е поставена на 136 588 граждани, или 22 процента от населението, а две дози са получили 93 215 души, или 15 процента от населението. Досега с една доза са ваксинирани 29,9 процента от пълнолетните граждани, а с две дози - 20,4 процента. Ваксинирането се извършва в 140 пункта в страната, без предварително записване и с добро темпо, а страната се опитва да навакса закъснелия му старт в началото на годината. Според последните данни, над 6300 ваксини биват поставяни на ден. Изпълнителната власт си постави за цел да ваксинира 70 процента от населението на страната до пика на туристическия сезон.
Мерките в Черна гора бяха разхлабени, придвижването на хора и автомобили е напълно свободно, търговските обекти могат да работят до 22 часа, а заведенията са отворени до 12 през нощта.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ до 1 юни са ваксинирани срещу коронавирус общо 239 283 граждани. С една доза са ваксинирани 47 процента от населението над 70 години и 41 процента от хората над 65 години.
От началото на месеца в Република Северна Македония се премахна задължението да се носят маски на открито, позволяват се сватби с музика с максимум 100 гости и присъствието на публика на открити спортни прояви до 30 процента от общия капацитет.

Остава задължително носенето на маски в обществения транспорт, в таксита и всички затворени пространства. Премахва се забраната на събиране на до четирима души на обществени места. Увеличава се броят на хората, които могат да седят на една маса в ресторантите от 4 на 6, препоръчва се премахване на мярката за работа на смени и от разстояние. Полицейският час продължава да действа до 15 юни.

В Мюсюлманско-хърватската федерация на БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА от вчера е разрешено в закрити пространства да се събират до 100 души, вместо до 50, както досега, а на спортните състезание е разрешена публика. Позволено е и организирането на по-големи публични събирания, при условие че участниците имат негативен антигенен или PCR тест, не по-стар от 48 часа, или удостоверените за преболедуван КОВИД-19 или за ваксинация с две дози. Разрешено е организирането на конгреси, конференции и събития с образователна цел, на които могат да присъстват до 100 души, а ако участниците са повече, те трябва да изпълняват същите условия, като за другите големи събирания.

Разрешени са и професионални спортни състезания на открито с присъствието на зрители при заетост на 30 процента от капацитета на стадиона и не повече от 500 души на трибуна. Зрителите на трибуната трябва да носят маски, а при влизане и излизане от стадиона да спазват епидемиологичните мерки.
В другата съставна част на БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА - Република Сръбска, мерките засега остават в сила, но от понеделник, 7 юни, също влиза в сила облекчаване на ограниченията.

Коментари Напиши коментар

16

"Даскала"

преди 7 месеца

Целия ти род арийски ще копаме Симеоне - ясно ли ти е ако вече не сме го закопали .... В Африка плешивите лъвове останалите лъвове ги изхвърлят и не ги искат, затова стават людоеди, човекоядци ядат човеци, че другите не са ги научили да ловят друго ...Тука нещата са толкова зловещи вече, че само да се появи Сакскобурготски мутра ще умре с изключение на тая дето е под държавна закрила , обаче тъй като е и държавен изменник тя отпада ....

15

Анонимен

преди 7 месеца

Kакви заразени , к'ви 5 леааа ве ? Колко са заразените от мизерия тук ?

14

РУССКИЙ ОККУПАНТ

преди 7 месеца

За другите страни незная, но в България вече не съществува НОЩ и заразените рязко спаднаха.