Снимка: БГНЕС

Шестмесечното чакане приключи. Почитателите на петъчния пазар в Одрин могат да си отдъхнат. Този петък, 4 юни, пазарът ще отвори за посетители, след като през последните шест месеца не работеше заради епидемията от Ковид-19.

Пазарът Улус, който се счита за търговската марка на града, беше любима дестинация за шопинг туризъм на българите, които заради поевтиняването на турската лира пазаруваха от него всякакви стоки. Затварянето на петъчния пазар парализира търговско-икономическото развитие на Одрин и областта в продължение на месеци.

На фона на подобряването на епидемичната обстановка в Одринска област в резултат на спада в разпространението на Ковид-19 в последно време по решение на областния съвет за хигиена към валийството в Одрин пазарът Улус в петъчните дни ще работи с обичайното си работно време в рамките на програмата за постепенно нормализиране.

По данни на турското министерство на здравеопазването, Одрин е сред областите, където през последните седмици е регистриран най-голям спад в разпространението на коронавируса.

Председателят на задругата на търговците на пазара Улус Бюлент Реисоглу посочи, че обръщат специално внимание на епидемиологичните мерки.

"Подготвихме се много старателно за изпълнението на епидемичните предписания. На входа на пазара са поставени в достатъчни количества дезинфектанти, има разстояние между сергиите, задължително е носенето на маски. Правим всичко възможно, така че нашите клиенти от България да пазаруват спокойно и без рискове за здравето, за да поискат пак да дойдат. Много ни домъчня за тях. Щастливи сме, че след шест месеца първите български туристи вече започнаха да идват в нашия град", заяви той, цитиран от БТА.

Българските граждани с ваксинационен сертификат за поставени две дози ваксина на Пфайзер имат право да посещават свободно Турция без изискване за PCR тест.

Властите в Одрин съобщиха миналата седмица, че на ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево ще се правят тестове на пристигащите от България туристи на цена 110 турски лири (около 21 лева).

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

В турция мераклии да ходят няма. Освен турци. Други въпроси?

3

Fatih

преди 1 месец

Като ходите, освен снимки пред надписа Едирне, влезте в Селимийе - последният шедьовър на Мимар Синан. А топа, който е изложен е от завоеванието на Истанбул от Мехмед 2 Фатих. Той е роден в Одрин, тогава столица на империята. Завоеванието на Истанбул е събитието на хилядолетието. Все едно сега мюсюлманите да завладеят Ню Йорк или Лондон. Според хадиса, който Мехмед чул, след Константинийе, ще падне Рим, преди да дойде края на света.

2

Виктор

преди 1 месец

Българските граждани с ваксинационен сертификат за поставени две дози ваксина на Пфайзер имат право да посещават свободно Турция без изискване за PCR тест.Това е доста подвеждащо. Другите ваксини не ли ги признават?