Снимка: БГНЕС

Има опасност много ваксини срещу коронавируса да останат неоползотворени, алармират медици от Благоевград пред БНР.

Едната причина е, че все по-малко хора искат да се имунизират, успокоени и от овладяната засега пандемична обстановка у нас.

Другата е, че крайният срок на годност първите партиди, доставени в България, изтича след месец-два.

Според здравните експерти грешка със сериозни последствия беше и дадената възможност на хората за изберат ваксина, което води до риск от бракуване на неупотребени дози във флаконите.

Доскоро болниците бяха препълнени с пациенти, лекари и ваксини не достигаха, а за денонощие от Covid-19 умираха по над 200 човека.

Имаше и опашки пред имунизационните кабинети. Въпреки сривовете на електронната система за планиране на ваксинирането процесът потръгна.

Прогнозите на държавата бяха, че до октомври ще достигнем и колективния имунитет.

Интересът към ваксиниране тревожно намалява и това е проблем не само за хората. Д-р Павлин Янкулски, който от месеци прави имунизациите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград, се опасява, че много ваксини може да бъдат загубени.

Една от грешките, които държавата допусна и не е коригирала до този момент, е, че даде правото всеки да си избира ваксина, вместо това да правят лекарите.

"Липсва и ефективен план за мотивиране на хората да се имунизират", смята д-р Янкулски.

Макар че в медицинския протокол за имунизациите срещу коронавирус такова изискване не е разписано, д-р Янкулски проследява във времето на няколко дни всеки човек, когото е ваксинирал, което е впечатляващо, защото не е масова практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase