Снимка: БГНЕС

Коронавирусната пандемия далеч не е приключила, предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус след края на годишното заседание, което се състоя онлайн заради болестта, предаде ДПА.

"Реалността е, че ни предстои още много работа за прекратяване на тази пандемия", подчерта той.

Гебрейесус определи като окуражителен фактът, че случаите на заразяване и жертвите намаляват в световен мащаб, "но би било монументална грешка за която и да е държава да мисли, че опасността е отминала". Той подчерта, че е важно да продължи спазването на социална дистанция, миенето на ръцете, носенето на маски за лице и гарантирането на справедливо разпределение на ваксините.

СЗО вече е критикувала факта, че богати страни закупиха големи количества ваксини. В тях вече се ваксинират млади и здрави хора, докато бедни страни нямат достатъчно дози дори за здравни работници и изложените на повишен риск.

"Един ден - надяваме се скоро - пандемията ще е зад нас", подчерта Гебрейесус. "Но психологическите белези ще останат за тези, които са загубили близки, здравни работници, натоварени отвъд точката на пречупване и милионите хора от всички възрасти, подложени на самота и изолация".

Участниците в заседанието се споразумяха да се срещнат отново през ноември, за да започнат работа по пандемичен договор, който да гарантира, че всички страни ще бъдат по-добре подготвени за следващата пандемия, включително чрез по-добро международно сътрудничество, отбелязва ДПА. (БТА)

Коментари Напиши коментар

25

Дo БАУ/ обективно

преди 1 месец

Ако наложите графиките на ковид случаите и тая на ваксиниране на населението,ще забележите,че намаляването на случаите на заразение / и мъртвите/,предхожда началото на ваксинирането.След започване на ваксинирането ,случаите се увеличават и след време започват да намаляват

24

славянин

преди 1 месец

СЗО - ваксините работят, но .......................................................мерките остават!? Това днес се диагностицира като ''биполярно разстройство'', някога се наричаше ''ш.з.фр.ния''!

23

СЗО

преди 1 месец

Нашият шеф Тедрос Гебреиесус / нищо че няма медицинско образование!!/ каза, че джобовете ни са почти празни и трябва да се продължи с " мерките",та и ние да се облажим със свежи парички! Ясно??