Снимка: БГНЕС

Надявам се да имаме едно спокойно лято, да овладеем ситуацията, ако имаме есенни вълни, надявам се те да не са много високи, това заяви в "Още от деня" по БНТ д-р Александър Симидчиев.

"Това, което трябва сега да се направи, е да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират и да направим кампания, която да комуникира към тези хора истината и конкретните неща, които ги притесняват.

Защото ако се ваксинираме с честота, в която се ваксинират в Израел, в САЩ, в Англия дори в Бразилия, ще може да имаме една по-спокойна есен, защото ще знаем, че сме защитени устойчиво, заяви д-р Симидчиев.

Според него намаляването на заболяваемостта се дължи на няколко неща - мерките за хигиена, носенето на маски, не толкова топлото време, колкото факта, че много хора са извън затворените помещения.

Проблемът е в поведението на хората и в нивото на имунната преустройка на хората, смята д-р Симидчиев.

"Въпреки че затихва пандемията, не е ясно дали наесен няма да имаме втори пик, или няма да има пик на грипа, защото тази година грип нямаше", коментира още д-р Симидчиев.

Той смята, че трябва да се направи анализ.

"За мен имаше няколко неща, които можеха да бъдат направени по-добре. Едното е да имаме по-последователно поведение към пандемията, тоест решения които се взимаха сутринта, на обяд се отменяха и после пак се въвеждаха, са неща които обезверяват хората, те губят доверие. Имаше неща, които бяха непоследователни, като цяло имаше правилни действия, но това което липсваше за цялата тази година е координирана, систематична и добре структурирана комуникационна кампания, както за вируса в началото, така и в момента за ваксинацията. Това което трябва да правим е една структурирана кампания за повишаване на желанието на хората да се ваксинират, защото това е единственият устойчив начин да излезем от пандемията" смята д-р Симидчиев.

Той коментира и работата на НОЩ, като изрази съмнения, че решенията са били политически.

"Със сигурност колегите от НОЩ са се консултирали медицински, но решенията са взимани политически, независимо от това, че хората, които са били в щаба може да са давали едни препоръки, решенията са били вземани по политически причини. Затова моят личен дълг от 45-ия парламент, аз бях обещал че ще въведа една корекция в Закона за здравето, която да предвижда при обявяване на пандемична обстановка да има ясен план. Последният ден не успях да го направя, защото той беше в дневния ред. Експерти трябва да има, да има комплекс от специалисти с отговорности свързани с контрола на този процес. Тежестта на медицинските решения трябва да нараства."

Относно ваксинацията, той смята че не сме направили нищо като общност да се информират хората достатъчно добре за пандемията и затова кой е единственият начин да излезем от нея.

При преболедуване на ковид сме застрашени от хронични увреждания, дори от смърт, напомни отново д-р Симидчиев.

Според него ваксинацията е с много ниско ниво на рискове, които са били преекспонирани в медиите. Различни гледни точки може да има, различни факти няма, така д-р Симидчиев коментира разнопосочните информации относно евентуалните последствия от ваксинацията.

Той отново подчерта, че ваксинирането е безопасно, защото е с много по-ниски рискове отколкото имунния отговор на организма. Ваксинацията е спасила човечеството, каза д-р Симидчиев.

"Темпът на ваксинация е снижаващ се, защото се изчерпват хората, които имат желание да се ваксинират, не защото организацията е лоша, а защото хората не желаят да се ваксинират", подчерта д-р Симидчиев.

Това което се знае е, че между 8 и 12 месеца е трайността на имунния отговор и при преболедувалите и при ваксинираните, каза още д-р Симидчиев.

Той заяви, че остава в политиката, защото се чувства длъжник и има още неща, които трябва да бъдат направени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase