Снимка: БГНЕС

Регулаторът по лекарствата на Европейския съюз заяви, че извършва преглед на смъртта на жена в Белгия, която е получила кръвен съсирек и ниски тромбоцити след поставяне на ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), съобщи Ройтерс.

EMA е поискала от американския производител на лекарства да проведе поредица от допълнителни проучвания, които да помогнат за оценка на възможната връзка между поставянето на ваксината и известно рядко, но сериозно състояние на съсирване, наречено тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS).

Регулаторът заяви, че разглежда случая в Белгия заедно с други съобщения за образуване на кръвни съсиреци, съвместно с белгийската и словенската агенции за лекарства.

MA отбеляза, че това е първият доклад за фатален край след употребата на ваксината на J&J, въпреки че преди това имаше три смъртни случая в Съединените щати, свързани с тази еднодозова ваксина.

По-рано в сряда Белгия преустанови употребата на ваксината на J&J за хора на възраст под 41 години след смъртта на жена, постъпила в болница с тежка тромбоза и дефицит на тромбоцити.

Съобщава се, че тя е словенка, въпреки че агенция Ройтерс не успя да потвърди тази информация.

Към 20-и май в ЕС са били приложени над 1,34 милиона дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън", посочва европейският лекарствен регулатор.

EMA и националните власти ще продължат да наблюдават безопасността и ефективността на ваксината и да предоставят допълнителни актуализации, ако е необходимо, каза още агенцията, цитирана от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase