Снимка: БГНЕС

Докато колебливостта на населението относно ваксинацията забавя степента на имунизацията в някои западни страни, Китай влиза във фаза на ускорение.

Над 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19 сега са приложени в Китай, според Националната здравна комисия - повече, отколкото в САЩ, Великобритания и Германия взети заедно.

Разбира се, 400 милиона дози не покриват дори половината от населението на Китай, което е 1,4 милиарда души, но процентът на ваксинация се ускорява. Китайските власти съобщиха, че първите 100 милиона души са били ваксинирани на 27 март. След това са необходими още 26 дни, за да достигнат 200 милиона, а след това 17 дни, за да достигнат 300 милиона.

Последните 100 милиона дози бяха приложени само за девет дни.

Въпреки че централното правителство и местните власти са постигнали съгласуван натиск за ваксинация, напоследък тази кампания е подпомогната от друг фактор - страхът.

Провинциите Анхуей и Ляонин са отбелязали голям скок на имунизациите през последните две седмици, след малки локални огнища на COVID-19 - съответно 17 и 25 случая. Но тези няколко случая са всичко, което е нужно на Анхуей за да ваксинира над 1,1 милиона души за ден на 16 май, докато средната дневна ваксинация в провинцията е била над 840 000 през последната седмица.

В Шенян, столицата на провинция Ляонин, има повече от 100 000 имунизации на ден от 12 май, според държавната информационна агенция Синхуа.

Въздействието на новите огнища се усеща и в цялата страна: само в петък 14 милиона души са били ваксинирани в цял Китай, дни след като новините съобщиха за случаи в Анхуей и Ляонин.

А в Пекин почти 80% от хората над 18 години вече са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, съобщава държавната агенция Global Times тази седмица, приближавайки столицата до желаната цел за постигане на стаден имунитет.

Факторът на страха не работи само в Китай.

Тайван, който има особено ниски нива както на предаване на COVID-19, така и на ваксинация, постави столицата си Тайпе под частично блокиране тази седмица, след като бяха открити стотици нови местни случаи.

Това доведе до наплив за имунизация сред населението, което предполага, че най-доброто решение за справяне с колебливостта относно ваксините може да бъде това, което правителствата искат най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase