Снимка: архив, БГНЕС

Ваксините срещу COVID-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“ трябва да останат високо ефективни срещу два варианта на коронавируса, идентифицирани за първи път в Индия. Това показват резултати от ново изследване, проведено от американски учени и цитирано от Франс прес.

Още по темата
Базираното в лаборатория проучване е проведено от Медицинското училище "Гросман" на Нюйоркския университет и Медицинския център "Лангон" на Нюйоркския университет и се счита за предварително, тъй като все още не е публикувано в рецензирано списание.

"Това, което установихме, е, че антителата на ваксината са малко по-слаби спрямо индийските варианти на коронавируса, но недостатъчно слаби, за да мислим, че ще има голям ефект върху защитната способност на ваксините", заяви Натаниел Ландау за АФП.
Този вид лабораторно разследване обаче не може да предскаже как може да изглежда реалната ефикасност на ваксините срещу индийските варианти, като това ще трябва да бъде проучено чрез други изследвания, предаде БНР.

Не се изключва обаче възможността да се появят по-нови варианти, които са по-устойчиви на ваксини, което само подчертава значението на широко разпространение на ваксинацията на глобално ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase