Снимка: Pixabay
Пандемията от коронавирус може да има и последици като увеличаване на броя на децата, които страдат от затлъстяване. За това предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от ДПА.
 
В публикуван доклад СЗО Европа отбелязва, че съществува реален риск затварянето на училища по време на локдауните да се отрази на хранителния режим и физическата активност на подрастващите.
 
"COVID-19 потенциално може да засили една от най-тревожните тенденции в европейския регион на СЗО - нарастващото затлъстяване на децата", коментира директорът на офиса Ханс Клуге. 
 
Той отбеляза още, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с животозастрашаващи заболявания като диабет, рак и сърдечно-съдови болести.
 
За да бъдат избегнати тези негативни последици за децата, директорът на СЗО Европа призова за научнообосновани политики с цел насърчаване на здравословен хранителен режим и физическа активност, като например данъчно облагане на подсладените напитки, предаде БТА.
 
Според доклада близо една трета от децата на възраст между 6 и 9 години в региона са с наднормено тегло. Най-тревожна е ситуацията в средиземноморските страни, въпреки че бавно се подобрява в държави като Гърция, Италия, Португалия и Испания.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase