Снимка: БГНЕС

Алпинистите и властите в базовия лагер на Еверест в Непал съобщават пред BBC, че има нарастващ брой алпинисти със симптоми на COVID-19 и нарастващ брой положителни тестове, пораждайки страхове от сериозно огнище.

Служители на базовия лагер заявяват, че са получили информация за 17 потвърдени случая от болниците в столицата Катманду, където редица алпинисти са изпратени от базовия лагер и по-високите лагери за лечение. А персоналът в частна болница, клиниката на CIWEC, потвърждава, че пациентите са имали положителен тест за коронавирус след пристигане от базовия лагер на Еверест.

Непалското правителство досега отрича да е знаело за случаи на COVID-19 в базовия лагер на Еверест, като изрази опасения, че служителите омаловажават степента на ситуацията от страх, че това ще доведе до по-голям натиск за затваряне на планината за експедиции.

Чуждестранните алпинисти са основен източник на приходи за непалското правителство, което затвори Еверест миналата година по време на пандемията.

Властите задължават алпинистите да бъдат под карантина в Непал, преди да продължат към базовия лагер, но в катерачната общност бяха изразени опасения, че сериозно огнище в планината ще бъде опустошително.

Броят на случаите на коронавирус рязко се е увеличил в Непал през последните седмици. Страната има най-висок процент на инфекции сред съседните на Индия страни, където втора вълна предизвика абсолютна криза.

Служители от департамента по туризъм в Непал не коментират случаите на COVID-19 на Еверест, но Прем Субеди, заместник-секретар в министерството на културата, туризма и гражданската авиация на Непал, заявява пред BBC, че министерството не е знаело за случаи на коронавирус в базовия лагер.

"Нито един от случаите на COVID-19 в базовия лагер на Еверест не е докладван досега на Министерството на туризма", категоричен е той.

"Потвърдени случаи"

Хималайската спасителна асоциация, която управлява упълномощена от правителството медицинска клиника в базовия лагер, заявява пред BBC, че е получила потвърждение за положителни случаи при някои алпинисти, излетели до Катманду от експедиционни екипи.

"Току-що получихме от Катманду потвърждение на 17 положителни случая при алпинисти, излетели от Еверест", казва Лакпа Нуру Шерпа, служител в Хималайската спасителна асоциация. "Сега помолихме експедиционните екипи първо да ни уведомят, преди да изпратят своите членове до Катманду, които се разболяват, за да знаем какво става."

Колегата на Лхакпа Нуру Шерпа в клиниката в базовия лагер на Еверест, д-р Пракаш Харел, заяви, че броят на хората, проявяващи подобни на коронавирус симптоми като постоянна кашлица и треска, нараства ежедневно

"Почти всички алпинисти кашлят тук, но има хора с други симптоми и се грижим те да останат в изолация", казва д-р Харел.

Клиниката на CIWEC в Катманду също потвърждава пред BBC, че е алпинистите, дали положителни проби за COVID, идват при тях като пациенти от Еверест. "Имахме пациенти, идващи при нас от района на Еверест, които бяха положителни в нашата болница преди няколко седмици", казва Аста Пант, член на персонала. "Понастоящем не можем да споделим колко хора или каквато и да е друга информация."

Един от големите експедиционни екипи, който иска анонимност, казва, че някои от алпинистите преди това са били положителни, но сега са се възстановили. Норвежкият алпинист Ерленд Нес, казва, че е дал три положителни теста в две различни болници в Катманду миналия месец. Първоначално той смята, че страда от височинна болест, но е диагностициран с коронавирус, след като е изпратен с въздушен транспорт от базовия лагер. Алпинистите изразиха съмнения, че симптомите на коронавирус ще бъдат объркани със сходните ефекти, които има височината.

"Навсякъде можете да чуете как хората кашлят", казва Лукас Фуртенбак, ръководител на екипа на Furtenback Adventures, от базовия лагер. "Но това не е само обикновената кашлица, която планинарите хващат тук. Можете да разберете, че хората изпитват болка и имат други симптоми като треска и болки в тялото."

Според уебсайта на Министерството на туризма към 26 април правителството е издало 394 разрешения за катерене на Еверест за този сезон. Това ще позволи на повече от 1500 души да бъдат в планината, като повечето от тях са помощен персонал.

Длъжностни лица в базовия лагер на Еверест заявяват, че също има опасения относно алпинистите, които се връщат от Катманду или след лечение от COVID, или след завъртане на аклиматизация, за да се приспособят към височината.

"Може да са се възстановили сами, но може да донесат вируса заедно със себе си, тъй като нещата стават сериозни в Катманду", каза армейският служител. "Поради това препоръчахме на алпинистите да правят аклиматизация на ротацията на места под базовия лагер, вместо да отиват в Катманду."

Няма съоръжение за тестване на COVID

Алпинистите и служителите в базовия лагер на Еверест също заявиха, че липсата на съоръжение за тестване на коронавирус в здравната клиника в базовия лагер е сериозен недостатък.

"Изискахме тестово съоръжение, но правителството заяви, че не може да даде разрешение", казва д-р Харел.

Някои от големите експедиционни екипи заявиха, че са донесли свои собствени тестови комплекти в базовия лагер на Еверест, което им е помогнало да предприемат навременни стъпки като да изолират хора и да ги евакуират.

Представители на спасителната асоциация на Хималаите заявиха, че едва наскоро са получили потвърдените съобщения за 17 положителни случая на коронавирус при алпинисти от базовия лагер на Еверест.

"Жалко е, че през цялото това време не сме получавали подробности за потвърдените случаи и самоличността на алпинистите", казва армейски служител в базовия лагер. "Това би ни помогнало да проследим контактите и да ограничим разпространението много по-рано. Тогава можехме да изолираме алпинистите, които бяха влезли в контакт с тези, които са имали положителни резултати много по-рано", добавя той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase