Снимка: БГНЕС

Пандемията на коронавирус все още не е приключила и парите вече са изчерпани. Заключванията струват на данъкоплатците трилиони долари. Кой ще плати тази сметка?

Тези, които са забогатели по време на пандемията, трябва да платят - ще бъде честно, твърдят политиците и икономистите на Запад. Повишаването на данъците на богатите граждани и на доходоносния бизнес ще убие две птици с един изстрел, надяват се те. Да запуши огромна дупка в хазната и в същото време да запълни нарастващата пропаст между богати и бедни, изпълнена с икономически и политически сътресения.

"Пандемията, наред с други неща, променя представите на хората за това колко данъци трябва да плащат богатите съграждани. На фона на нарастващото неравенство и нарастващия дълг властите търсят нови източници на доходи, за да плащат сметки и да увеличават финансирането за лекарства, образованието и социалната сфера като цяло ", описват новите реалности икономист от Международния валутен фонд.

За социалната справедливост се говори дори в САЩ, крепостта на капитализма, където е обичайно да се гордеем с пари, а не да ги споделяме.

"Време е да възнаградим работата, а не само богатството", каза президентът на САЩ Джо Байдън, предлагайки на Конгреса своя план за увеличаване на социалните разходи чрез допълнителни данъци.

"Дойде денят, в който американският бизнес и най-богатите американци, най-богатият 1% от населението, вече трябва да започнат да плащат справедлив дял. Само справедливия дял", каза той.

Този един процент контролира над 30% от цялото богатство в Съединените щати , докато най-бедните 50% от населението представляват само 2%.

И папа Франциск, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепят повишаване на данъците за богатите.

„През последната година богатството на най-богатите хора на планетата е нараснало с 5 трилиона долара. Призовавам властите на всички държави да помислят за данък върху тези, които са забогатели по време на пандемията, и да използват парите за намаляване на социалните неравенство ", каза Гутериш.

Идеята да бъдат накарани богатите да не се стискат не е нова. Но сега тя има шанс да се сбъдне поне частично. По две основни причини.

На война като на война

Първо, пандемията накара света да харчи толкова, колкото не е правил от последната световна война. И тъй като времето е почти военно, е по-лесно да се въведат извънредни мерки.

Страните вече са похарчили повече от 8 трилиона долара за подкрепа на населението и бизнеса - това е една десета от годишния обем на цялата световна икономика. И докато разходите се увеличават, доходите се свиват: на светът не му достигат 22 трилиона долара през последните пет години , изчисли МВФ. В резултат на това настоящите разходи трябва да бъдат заети от бъдещите поколения - и за първи път след войната световният дълг се приближи до 100% от световния БВП.

Но не всички загубиха. Поради пандемията по-голямата част от населението, живеещо от заплати и доходи от малък бизнес, обедня. А заможното малцинство, от друга страна, увеличи богатството, инвестирано на финансови пазари и в недвижими имоти. За годината на пандемията рейтингът на Forbes нараства с нов милиардер на всеки 17 часа и достига безпрецедентните 2755 души. Общото им състояние се увеличи от 8 трилиона на 13 трилиона долара.

Подобна е картината в бизнеса: докато ресторантите и авиокомпаниите умират, технологичните гиганти, онлайн търговците и производителите на медицински изделия нямат време да преброят излишните печалби.

В историята има примери, когато след извънредно събитие като пандемията на коронавируса се налагат допълнителни такси на тези граждани и компании, които не бяха засегнати или дори са спечелили.

Германия временно повиши данъка си върху доходите след обединението през 1991 г., Австралия след наводненията през 2011 г. и Япония след земетресението през 2013 г. Америка и Великобритания облагат неочакваните печалби, спечелени от бизнеса през Първата и Втората световни войни.

Разгръщане на данъчния рай

Втората причина, поради която идеята за таксуване на богатите хора и компании за пандемията има шанс за успех, е смяната на властта в Съединените щати.

Демократите спечелиха Белия дом и Сената от републиканците и не губят време. По-малко от 100 дни по-късно те предприеха две основни стъпки към решаването на вкоренения проблем на социалното неравенство както у дома, така и в света като цяло.

Първата стъпка се отнася до глобалната реформа на корпоративните данъци върху доходите, която отдавна се изисква от други страни, предимно в Европа. Те са недоволни от „агресивната данъчна оптимизация“ - когато американски високотехнологични гиганти като Amazon, Facebook или Google правят пари на своите пазари и плащат данъци върху печалбите в други страни с преференциално третиране.

Опитите за цялостно решаване на проблема в рамките на клуба на богатите държави на ОИСР не срещнаха разбиране в САЩ при президента Доналд Тръмп. Малките държави от ЕС, които са се превърнали в центрове на печалба за бизнес гиганти благодарение на ниските данъци - предимно Ирландия, Кипър и Холандия, също не са доволни.

Стигна се дотам, че Франция и Великобритания заплашиха да въведат едностранно такси, без да чакат консенсус. Западът е под заплахата от поредната търговска война.

Но Тръмп загуби, Байдън дойде и неговият министър на финансите Джанет Йелън промени подхода: тя предложи да задължи компаниите да плащат данък върху доходите в страните, където го получават, и определи минималната ставка от 21%.

Окуражени и възхитени от този обрат на събитията, големите европейски държави решиха, че това е техният шанс да убедят другите равноправни членове на ЕС да забравят за ветото и да жертват част от доходите си за общото благо в трудни времена. Миналата седмица финансовите министри на двете най-големи икономики на Европейския съюз - Германия и Франция - дадоха съвместно интервю, в което подкрепиха американските предложения.

Остава да бъдат убедени още около 150 държави.

Капитализъм с човешко лице

Втората стъпка на администрацията на Байдън за намаляване на разликата между богати и бедни беше дори по-радикална, отколкото да се съгласят да постави част от печалбите на американските гиганти на олтара на справедлива система за глобално данъчно облагане.

В сряда Байдън предложи на Конгреса да повиши данъците за богатите. И като цяло, да се промени икономическият модел, изоставяйки идеологията, доминираща от времето на Роналд Рейгън в края на миналия век: нека тези, които могат, да станат по-богати, а останалите със сигурност ще получат поне трохи от тяхната маса.

"Този модел не работи", каза Байдън и припомни как Тръмп намали корпоративните данъци през 2017 г.

"Вместо да използват спестяванията за повишаване на заплатите, инвестиции в развитие и нови технологии, корпорациите набутаха пари в джобовете на своите лидери. Настъпи пандемия и нещата станаха още по-зле. Двадесет милиона американци, работеща и средна класа, загубиха работата си. Докато състоянието на 650 милиардери е нараснало с 1 трилион долара ", каза Байдън.

Независимо от риториката, предложенията на Байдън далеч не достигат до социализма, с който Тръмп не успя да сплаши избирателите си през ноември.

Демократичният президент иска от Конгреса да върне данъка върху богатите там, където е бил по времето на Буш, и казва, че увеличението ще засегне част от процент от населението. А предложеното увеличение на корпоративния данък върху доходите не компенсира намаляването му по времето на Тръмп - то все пак ще бъде по-ниско от последните 40-тина години.

Парите, събрани по този начин, Байдън предлага да използва за финансиране на нов план за подкрепа на американски семейства на стойност 1,8 трилиона долара. Той обещава да укрепи социалната държава, безплатните детски градини и колежи, преференциалната медицина - всичко това в името на повишаване на доходите на най-бедната част от населението и включване на хората в икономиката, за да се върнат към предишните темпове на растеж на националното богатство.

Президентът обаче само предлага; законите се пишат от Конгреса. Това ще отнеме повече от един месец и в процеса планът със сигурност ще се окаже по-скромен, ако законодателите изобщо го приемат.

Барак Обама вече се опита - точно преди 10 години, през април 2011 г.  Не се получи.

Байдън има по-голям шанс, защото демократите контролират и двете камари на Конгреса. Те обаче имат микроскопично предимство и някои от сенаторите на демократите от щати като Калифорния, където живеят богати поддръжници на Демократическата партия, ще се противопоставят категорично на увеличаването на данъците върху своите избиратели.

Платете сега или ще се плаща по-късно

Мрачните предупреждения от икономисти могат да тласнат политиците към радикални промени. Те апелират не към състраданието и алтруизма, а към чувството за самосъхранение, което е по-познато на елитите.

Пандемиите изострят изкривяванията в обществото и са изпълнени със социални сътресения, при които не само по-нататъшното натрупване, но и запазването на капитала е проблематично, припомнят учените.

"Хората, засегнати от пандемията, са по-склонни да изискват политики от властите, насочени към преразпределение на богатството. Ако не бъдат послушани, те могат да се разочароват и да загубят доверие в правителството", пишат икономистите от МВФ.

„По същия начин, ако след кризата в населението се създаде впечатлението, че държавната подкрепа се насочва главно към богатия и големия бизнес, а не към тези, които са пострадали и са се жертвали, тогава ще има риск от политическо недоволство или дори масови вълнения ", предупреждават те.

Констатациите им са подкрепени от нови изследвания, които са установили връзка между епидемиите и гражданското неподчинение в 130 страни. Авторите правят уговорката, че говорим за дългосрочни последици, тъй като никой не говори много по време и непосредствено след епидемията.

"Хуманитарните кризи често водят до смущения в комуникациите и транспорта, което затруднява организирането на протести. Освен това в трудни времена обществата са склонни да бъдат единни и солидарни. В някои случаи режимите използват кризата, за да консолидират властта си и да потиснат несъгласието," пишат авторите на изследването.

"Пандемията COVID-19 засега се вписва в този исторически контекст. Броят на масовите демонстрации по света е спаднал до минимум през последните пет години. Но ако погледнете в бъдещето, в дългосрочен план рискът от социални недоволството се увеличава ", се казва в изследването./Алексей Калмиков, BBC/БГНЕС
 

Коментари Напиши коментар

114

Анонимен

преди 4 часа

Ние ще я платим, както винаги.

113

КиберИбраим

преди 1 ден

Джо Байден-Ленин

"За социалната справедливост се говори дори в САЩ, крепостта на капитализма, където е обичайно да се гордеем с пари, а не да ги споделяме."

боже , боже!

112

Анонимен

преди 1 ден

КОГАТО В СРЕДАТА НА 80-те СССР СПРЯ ДОСТАВКИТЕ НА ИЗЛИШЪКА ОТ 6млн. ТОНА ПЕТРОЛ, НЯКОЙ НАПИСА НА БЕКЛЕМЕТО "БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИЙО ЛЮБИМА, ЧЕ ПОВИШИ ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА", А "СКАПАНИТЕ ТКЗС-та" И ТКЗС-арите ОТГЛЕЖДАХА 1,7млн ГО_ВЕ_ДА, 10,1млн ОВЦЕ, 3,7млн СВИНЕ, 40млн ПТИЦИ, А ДНЕС ВНАСЯТ 20–годишно ЗАМРАЗЕНО ИРЛАНДСКО.