Снимка: архив, БГНЕС

От 10 май Кипър е отворен за напълно ваксинирани срещу коронавирус туристи без никакви ограничения – тестове и карантини. Това съобщиха от министерството на туризма. Облекчението важи и за българи, предаде БНР.

Решението засяга 65 държави, за които Кипър се отвори от 1 април. Това са всички страни-членки на ЕС и редица трети страни. Те са класифицирани в „зелена”, оранжева” и „червена” група и за тях важат различни изисквания за COVID тестове, но техните граждани, завършили напълно ваксинацията си с двете дози, се освобождават от тях.

Още по темата

Облекчението важи и за желаещите да посетят средиземноморския остров българи. Страната ни сега е в „червената” категория и според действащия регламент пристигащите от нея трябва да направят два ПСР-теста - преди полета и след кацането си в Кипър.

С новото отваряне се приемат и руски туристи, ваксинирани с руската ваксина „Спутник V”.

Пътуващите трябва да включат сертификата си за ваксинация в електронния полетен формуляр /Cyprus Flight Pass/, който те задължително попълват.

Промяната е планирана за 10 май, веднага след края на двуседмичния локдаун, в който Кипър е до 9 май.

Решението за свободен достъп на ваксинирани туристи ще улесни допълнително планирането и пристигането на гости на острова в летния сезон, коментира заместник-министърът по туризма Саввас Пердиос. Според него до края на май ще има по-ясна картина как ще протече туризмът тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase