Снимка: архив, БГНЕС

Казахстан започна днес кампанията си за ваксиниране на населението срещу коронавируса със собствена ваксина, наречена КазВак. Препаратът сега е в трета фаза на клиничните изпитания, предаде Франс прес.

Според казахстанската държавна телевизия 50 000 дози от тази ваксина, която се прилага в две дози и е разработена от Държавния институт за биологична безопасност, са били разпределени в цялата страна.

Министърът на здравеопазването Алексей Цой получи първа доза от ваксината, като това стана директно по телевизията. Той каза, че се чувства добре и добави, че казахстанското правителство преговаря с Турция за производството на още повече партиди от препарата.

Още по темата

Президентът на Казахстан Касим Жомар-Токаев приветства научния пробив на страната си, която е една от няколкото държави в света, които са разработили собствена ваксина срещу COVID-19.

Казахстан беше първата страна, започнала да произвежда на своя територия руската ваксина Спутник V, която досега доминираше в имунизационната кампания, отбелязва агенцията.

Казахстанските здравни власти посочват, че един на 20 души е бил ваксиниран срещу коронавируса от началото на ваксинационната кампания през февруари.

Според официалните данни близо 309 000 души в Казахстан са се заразили с коронавируса от началото на пандемията, а жертвите на COVID-19 са 3570.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase