Снимка: БГНЕС
Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) представи първичните данни от клинично изпитване във "Фаза 3" на своята еднодозова ваксина срещу COVID-19 -  Ad26.COV2.S, известна още и като ваксината "Янсен", предаде БНР.
 
Данните от проучването са публикувани в седмичното медицинско издание на Масачузетската медицинска общност - New England Journal of Medicine.
 
Предварителните резултати от проучването показват, че еднодозовата ваксина на J&J е дала 85% ефективност при предотвратяване на тежко или критично заболяване по време на изпитването. По този начин са предотвратени хоспитализация и смърт от COVID-19 при всички участници 28 дни след ваксинацията, съобщиха още от компанията.
 
Ваксината също така осигурява защита срещу новите варианти на COVID-19. Ваксината е дала 64% ефективност спрямо южноафриканския вариант на коронавируса срещу умерено заболяване и 82% срещу тежко и критично заболяване.
 
"Еднодозовата ваксина, която осигурява това ниво на защита, е важен инструмент в глобалната борба срещу Covid-19, тъй като ние се стремим да помогнем за прекратяване на тази смъртоносна пандемия. Безопасността и благополучието на всеки човек, получил продукт на Johnson & Johnson остава наш основен приоритет и тези данни потвърждават увереността ни в защитните ползи от нашата ваксина срещу COVID-19", заяви главният научен директор Пол Стофелс в прессъобщение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase