Снимка: архив, БГНЕС

Студентите в английските университети ще подновят присъствено обучение не по-рано от 17 май, съобщиха от британското правителство.

Около 1 милион студенти, които се обучават онлайн от Коледа насам, ще могат да се завърнат в студентските градчета. Забавянето с още един месец обаче беше прието с голямо разочарование от университетите, предаде БНР.

Още по темата

Отговарящият за университетите министър Мишел Донелан посочи в писмено изявление, че определената дата 17 май е в съответствие с "предпазливия подход при облекчаване на ограниченията и че движението на студентите в цялата страна представлява риск за разпространението на вируса".

Предвижда се студентите да правят тестове при завръщането в университетите. Най-напред това ще бъдат три теста под наблюдение, а след това студените ще бъдат помолени да си правят тестове у дома.

От ръководствата на университетите лобираха за отварянето им още през април, защото смятат, че не е справедливо за тях да остават ограниченията, при положение че отварят магазините.

Подновяването на занятията в средата на май освен това ще повдигне допълнителни въпроси за връщането на платени такси за обучение и наем, тъй като остава само кратък семестър преди лятната ваканция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase