Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Редките случаи на тромбози не могат да бъдат основание за спиране на прилагането на векторните ваксини, смята проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на Медицинския университет в Пловдив. Според нея не може с лека ръка да се отхвърли ползата от тези ваксини, които са създадени по утвърдена технология.

Не може да се каже дали ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") може да доведе до много по-сериозни или драматични ефекти в посока на тромбоза или тромбоцитопения.

Клиничните изпитвания не дават такива данни, поясни проф. Мурджева пред БНР. Тя допълни, че единични случаи на тромбози са докладвани и при прилагане на РНК ваксините.

Още по темата
Получилите първа доза от ваксината на "АстраЗенека" могат да продължат с втората, освен ако нямат предпоставки за тромбози, уточни имунологът.

В момента има много противоречиви мнения за смесването на ваксини и прилагането на дози от различни ваксини, каза Мариана Мурджева.

Няма научни доказателства за това какво се случва при смесването на две различни ваксини. Разработените в момента ваксини срещу Covid-19 не са стерилизиращи, те не унищожават вируса и не пречат той да проникне в носоглътката, подчерта специалистът.

Това означава, че вирусът може да заразява дори ваксинирани. Ваксинирани лица с нисък имунен отговор могат да предават вируса чрез кихане, кашляне, пръски при говор - така той може да попадне при други хора, посочи проф. Мурджева.

Никой още не може да каже колко дълго ще трае имунният отговор след ваксиниране с втората доза, обясни още тя.

"Очакванията са, че ваксините може би ще създадат имунитет за година. Може да се наложи да се ваксинираме всяка година, както е при грипния вирус", посочи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase