Снимка: БГНЕС

В Европейския съюз започна разпределението на първите доставки от ваксината на "Джонсън и Джонсън". Франция въведе нови правила, за да ускори ваксинационната кампания, а Китай обмисля смесването на ваксини.

Компанията "Джонсън и Джонсън" започна доставките на еднодозовата си ваксина срещу Covid-19 на страните членки на ЕС. Първите доставки бяха планирани за началото на април, но заради проблеми с разпространението количествата бяха забавени.

Американската компания се ангажира да достави на Eвросъюза 55 милиона дози до края на юни и още 120 милиона през третото тримесечие.

С първите двеста хиляди дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" Франция ускорява ваксинационната си кампания. Вече всички французи над 55 години могат да се ваксинират. Досега те нямаха  предимство, освен ако са в рискова група.

Испания също ще имунизира приоритетно хората между 70 и 79 години с еднодозовата ваксина, като очаква първата партида от 300 хиляди дози в сряда, предаде БНР.

В същото време продължават неяснотите около ваксината на "АстраЗенека". Европейската комисия е поискала обяснение от компанията за намалените доставки за Евросъюза, след като не е получила отговор на писмото си от март. Но от британско-шведската фирма заявиха, че са отговорили съгласно механизма за уреждане на спорове. Европейският съюз очакваше 120 милиона дози в първото тримесечие от годината, но "АстраЗенека" е доставила едва 30 милиона.

А китайските вирусолози обмислят да смесят ваксини, за да увеличат ефикасността им. Ваксините, които са налични в момента, нямат много висок процент на защита, заяви директорът на службата по контрол на болестите Гао Фу и обясни, че се обмисля имунизация с ваксини, създадени по различна техника, както и промяна в периода между двете дози и броя на поставените дози.
 

Коментари Напиши коментар

32

епидемиолог

преди 3 седмици

Не разбрахте ли че няма да мирясат докато не ви нашокат поне някоя от ваксините?

И хич не ги интересува дали сте го изкарали и имате имунитет или, че децата ви нито го усещат нито разпространяват.

И няма да се спрат да измислят методи да ви принудят.

'Който изтъргува човешки свободи за сигурност - губи и двете'

31

Анонимен

преди 3 седмици

Да се ваксинираме с шампоани, пардон ваксини на Д&Д!!! Много яко!!!

30

Barba Ganios

преди 3 седмици

...uspokoite se kolegi !!! Nishto ot predlaganoto na pazara ....NE E VAKSINA !!!