Снимка: БГНЕС

40-годишната Тина Бърк, медицинска сестра, която работи на онкологичния етаж в Масачузетската обща болница (MGH), получи първата си доза от ваксината срещу коронавирус на 3 януари. Шест дни по-късно тя получава обрив на инжектираната си ръка, но "не си мисли нищо лошо". На следващата сутрин обаче тя се събужда и открива, че ръцете и петите на краката й са покрити със сърбящи червени подутини.

Още по темата

"Разпространи се по ръцете ми и около петите на краката ми и дори можех да го почувствам около устата си", казва тя. "Сърбежът беше толкова силен, че не можах да заспя."

Тя смята, че обривът може да бъде страничен ефект от ваксината - в нейния случай препарата на "Модерна" - и се притеснява, че няма да може да получи втората си доза.

"Това беше най-големият ми страх", казва тя. "Исках да се ваксинирам напълно. Бях по-загрижена дали ще пропусна втората доза, отколкото за самата реакция."

"COVID ръка" - червена, подобна на обрив кожна реакция, която може да се появи на мястото на инжектиране дни след имунизацията, е добре позната реакция. Но някои пациенти развиват и забавени кожни реакции в други области на тялото след получаване на една от РНК ваксините, които включват "Модерна" и "Пфайзер"

"Виждали сме и други видове пост-ваксинални кожни реакции на различни части на тялото, в допълнение към обриви по инокулираната ръка", казва Естер Фрийман, директор на Global Health Dermatology в MGH, доцент по дерматология в Харвардското медицинско училище и водещ автор на статия по темата, публикувана миналата седмица в списанието на Американската академия по дерматология. "Тези реакции са необичайни и като цяло леки. Обикновено отшумяват сами или с лечение без рецепта, като локални стероидни кремове и антихистамини."

Ако се появят след първата доза, те не пречатат пациента да получи втората, казват експертите. "Въпреки че кожните реакции към ваксината могат да изглеждат страшни, повечето не са тежки или дълготрайни и ни показват, че тялото ви вероятно развива хубав силен имунен отговор на ваксината, което е добре", казва Фрийман.

Тези кожни реакции могат да включват, наред с други неща, копривна треска, обриви, подобни на морбили, и обриви по цялото тяло, подобни на розов лишей. Някои хора, които са имали козметични филъри - използвани за премахване на бръчки - също съобщават за подуване. Фрийман казва, че е забелязала и увеличаване на броя на случаите на херпес зостер след ваксинация, въпреки че не е установено доказателство за връзка с ваксина.

Също така  Фрийман казва, че някои хора, получили ваксина, развиват "COVID пръст", който по-рано е идентифициран като имунен отговор на експозиция на коронавирус. По все още неизвестни причини състоянието се задейства от студеното време. Пръстите на краката стават червени или лилави, сърбящи и подути - симптоми, които могат да продължат седмици, казват експертите.

"Това не се случва през лятото", казва Бет Дролет, професор и председател по дерматология в Университета в Уисконсин, Училище за медицина и обществено здраве, която изучава феномена. "Пръстите на краката могат да останат сини в продължение на седмици, но в крайна сметка се връщат към нормалното."

Тъй като разпространението на ваксината се ускорява тази пролет и лято, "бихме очаквали да наблюдаваме намаляване на броя на реакции в пръстите след ваксинация", казва Лиза Аркин, директор на детската дерматология в Уисконсин. "Ковидните пръсти на краката лесно се лекуват със затопляне. Понякога използваме локални лекарства за лечение на възпаление в кожата. Повечето пациенти изпитват леко подуване и сърбеж, които отшумяват в рамките на дни до седмици."

Кимбърли Блументал, съдиректор на Програмата за клинична епидемиология в отдела за ревматология, алергия и имунология на MGH, събира данни за служителите на MGH и казва, че около 2% от около 60 000 инокулирани служители на MGH са развили кожни реакции след ваксинация.

"Виждаме много обриви от тези ваксини, които не са на ръката", казва тя. "Виждала съм толкова много досега, че не се колебая да кажа, да, ваксината може да причини това. Всички ваксини могат да причинят обриви. Просто изглежда уникално, защото ваксинираме света. Това са нови ваксини и ние им обръщаме повече внимание."

Изследването на дерматологичната академия разглежда 414 кожни реакции, регистрирани в нейния регистър между декември и февруари. От тях 218 са случаите с обрив на ръката, докато останалите са на други места по тялото.

"От всеки, който е развил реакция към първата си доза, по-малко от половината са развили реакция към втората",  казва Фрийман. "От онези, които са реагирали на втора доза, в повечето случаи реакцията е била същата или по-лека от тази, която са изпитали при първата си доза."

Повечето експерти са съгласни, че обривите вероятно представляват отговор на имунната система, но спецификата все още е неясна. Фрийман смята, че ковидните пръсти на краката могат да бъдат свързани със силно производство на алфа интерферон, което според нея се случва при пациенти, които развиват състоянието след излагане на самия вирус.

Дролет и Аркин вярват, че всички реакции могат да бъдат свързани с факта, че много от местата по тялото, където са се появили обриви, са изобилни в АСЕ2 рецептори - специфични молекули, които коронавирусът използва, за да се закрепи върху клетките и да ги зарази.

"АСЕ2 рецепторите се експресират в тялото, но са особено богати на кожни структури, включително потни жлези и кръвоносни съдове", казва Аркин. "Тъй като тези РНК ваксини действат, като предоставят инструкции на тялото ви да произвежда шип протеин, този локален отговор на ваксината има механистичен смисъл.“

Дролет се съгласява. "Ваксините с РНК подтикват тялото да произвежда протеини със скокове, които се свързват с АСЕ2 рецепторите, въпреки че в този случай те са безвредни, тъй като няма истински вирус", обяснява тя. "В кожата има много рецептори на АСЕ2, така че не би било изненадващо да видите обрив."

Адам Фридман, професор и председател по дерматология в Училището по медицина и здравни науки на Джордж Вашингтон,също е изследвал няколко случая в своята практика. Той казва, че съществуващите условия, среда, поведение, стрес - и дори вълнение - също могат да бъдат допринасящи фактори.

"Фактът, че всички са толкова положителни относно получаването на ваксината, че има толкова много надежда, от своя страна може да доведе до впечатляващ имунен отговор", казва той.

Експертите са на мнение, че е важно доставчиците на здравни услуги не трябва да бъркат реакция с кожна инфекция и да предписват неподходящо антибиотици за лечение. "Тъй като това не е бактериална инфекция на кожата, антибиотиците са лоша идея", казва Дролет.

Те подчертават, че тези реакции не са същите като по-непосредствените тежки - и изключително редки - алергични реакции, които се появяват в рамките на четири часа след ваксиниране - уртикария, подуване, затруднено дишане - и че всеки, който изпитва такива, трябва да потърси медицинска помощ и да избягва втората доза.

Лекарите уверяват Бърк, че тя може безопасно да получи втората си доза на 31 януари, но й предлагат да направи предварителна терапия с антихистамини без рецепта за няколко дни предварително и една седмица след това. Тя се съгласила и изпитала само леки симптоми след втората доза.

"Получих няколко различни подутини от вътрешната страна на устните си, като мехур и устните ми бяха много нежни, сякаш бяха изгорени от слънцето", спомня си тя. "Имах обрив на мястото на инжектиране, който беше по-голям от първия, но без сърбеж. И никъде другаде нямах обрив. "

Повечето местни кожни реакции са лесно лечими "и трябва да се разглеждат като положителен знак", казва Аркин. "Казваме на пациентите: "Кой не би търгувал няколко дни обрив за защита от животозастрашаващ вирус?"

Коментари Напиши коментар

103

r3v0lv3r

преди 1 месец

До Анонимен

Ти се стахуваш брато, страх от ваксина, страх да не те прецакат. Крайният резултат е, че богатите държави се ваксинираха или ограничиха разпространението с драконови мерки, за това ще си останат богати.

102

Анонимен

преди 1 месец

Хоп-троп,чичо ле
Ковид хапе много зле
След като си би ваксина
стрина Мина се спомина
а съседа бай Иван
позитивен и засмян
след ваксината психясал
полудял и гиберясал
Хоп-троп,чичо ле
Ковид хапе много зле

101

Учуден

преди 1 месец

Мислех си че падението на медиите ще приключи след преврата с Тръмп и тропосването на Бидон.

Излъгал съм се!!!!