Ангъс Дийтън, икономист, носител на Нобелова награда. Снимка: Bloomberg

Данъкът върху богатството е лош начин да се платят дълговете от пандемията и вероятно би станал постоянен, ако бъде въведен, заяви икономистът и носител на Нобелова награда Ангъс Дийтън, цитиран от Bloomberg.

Според Дийтън въвеждането на данък върху богатството за хората с високи доходи ще бъде трудно и ще предостави на заможните “огромни инициативи да го избегнат”.

Коментарът на икономиста следва призивите на нарастващ брой политици най-богатите да понесат повече от тежестта на рекордните обеми заеми, които правителствата използваха, за да подкрепят икономиките след удара от коронавирусната пандемия. Международният валутен фонд заяви тази седмица, че временни данъци могат да помогнат за облекчаване на социалното неравенство, което се задълбочи по време на пандемията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Авторът на книгата “Смърт от отчаяние” (“Deaths of Despair”), която той пише заедно със съпругата си Ан Кейс, заяви в интервю, че еднократният данък върху богатството “вероятно ще се превърне в перманентен”, подобно на този върху приходите. Великобритания въвежда данъка, за да финансира Наполеонова война, като сега това е един от най-важните източници на приходи.

Дийтън посочва още, че пандемията ускори тенденции, които вече бяха факт във Великобритания и САЩ. Според него образованието е все по-важно при определяне на живота на хората. Също така безработицата става все по-малко полезен индикатор за икономическото здраве.

Той обяснява, че възстановяването от пандемията ще създаде работни места, но мнозина ще останат без работа. “При икономически бум тя (заетостта) винаги се увеличава, но никога до такава степен, както при предишния пик”, коментира Дийтън. “Имаме този безкраен тренд в посока надолу. Това е нещо, което наистина трябва да променим и ще е трудно”, смята експертът.

Коментари Напиши коментар

49

илюминат - ренегат

преди 3 седмици

Тоя рептилоид не е на ясно,че с честен труд не се забогатява!Значи правилно е:Колкото по-богат, по-високи данъци,щото богатите движели прогреса!

48

Анонимен

преди 3 седмици

Странни разсъждения като статистиката показва, че богатите са станали още по-богати по време на кризата. Тези, които понесоха тежестта са средната класа, дребен и среден бизнес и работниците им. Най-богатите отново се възползваха да консолидират още повече ресурси и да забогатеят. Няма нито една фалирала банка и дори такива работещи на загуба. Спасителните програми на всички правителства бяха насочени към това банките да продължат да получават същите печалби от раздадените кредите както и преди.

47

Анонимен

преди 3 седмици

There are barons of Grinich.