Снимка: БГНЕС

Няколко проучвания показват, че ваксината Pfizer/BioNTech, която в момента се използва в Израел, е около 95% ефективна при превенция срещу инфекция, съобщи в. "Джерусалем пост".

Коронавирусната ваксина е ефективна за защита на тези, които са напълно ваксинирани, дори в случай на продължително излагане на заразени членове на семейството, установи ново израелско проучване, съобщава БГНЕС.

Екип от Медицинския център Зив в Сафед, воден от д-р Шимон Еделщайн, ръководител на инфекциозното отделение, проследи група служители на болницата, членове на чиито семейства дадоха положителни тестове за вируса. Констатациите им бяха публикувани в Journal of Medical Infection миналата седмица. Според проучването, около 12% от 1800, заети в Зив, са се разболели от COVID-19 от началото на пандемията и до края на януари над 90% от тези, които отговарят на условията, са били напълно ваксинирани.

Още по темата

"Въпреки стадния имунитет на медицинския персонал, повечето от тях се завърнаха у дома, на места, където бушува епидемията, в общности, в които над 7% от членовете бяха потвърдени като COVID-19 положителни", пишат авторите.

"Ваксинираните работници не трябваше да се поставят под карантина, дори ако проверен пациент пребивава в дома им и им беше позволено да продължат да работят редовно в болницата, освен ако не развият подозрителни клинични симптоми за COVID-19. Въпреки това, продължителното излагане на положителен член на семейството, живеещ в същата къща, може да бъде предизвикателство за имунната система, за разлика от излагането на положителен пациент за кратък период."

Разгледани са около 14 съответни случая - 13 напълно ваксинирани служители и един възстановен пациент - сред тях медицински сестри, лекари и мениджъри. Всички те живеят с недиагностициран заразен човек.

На всеки служител са били приложени няколко PCR теста след разкриване на заболяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase