Снимка: БГНЕС

Докато пандемията от COVID-19 продължава да поражда хаос в туристическата индустрия, безброй дестинации по света пускат ваксини за най-уязвимите си граждани. Над 500 милиона дози ваксина срещу коронавирус вече са разпространени по цял свят, като около 30 милиона души във Великобритания са получили първата доза от ваксината, докато в момента САЩ правят почти 2,5 милиона имунизации на ден.

Въпреки това си струва да се отбележи, че докато основните ваксини срещу COVID са около 95% ефективни, не е ясно дали ваксинираните лица все още могат да се заразят и да разпространят вируса на други.

Въпреки това няма съмнение, че успешната ваксинационна програма е стъпка в правилната посока.

В резултат на това редица дестинации избират или да отпаднат ограниченията по границитеза пътниците, които са били напълно ваксинирани, или да ги облекчат значително.

От Белиз до Исландия, кои са дестинациите, които отново се отварят за туристи, получили ваксина срещу COVID-19?

Белиз

Наскоро Белиз стана първата карибска държава, която приветства ваксинирани туристи.

Тези, които могат да докажат, че са получили две дози от ваксината срещу COVID-19 поне две седмици преди пътуването си, вече не трябва да предоставят отрицателен PCR тест преди да влязат на територията на страната.

Неваксинираните туристи също са добре дошли в държавата, разположена на източния бряг на Централна Америка, стига да предоставят отрицателен PCR тест, направен в рамките на четири дни след пристигането им, или бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа след пътуването

Всички посетители, които не могат да дадат отрицателен резултат от теста, когато пристигнат, ще бъдат тествани на летището на цена от $50.

Всички туристи трябва да изтеглят здравното приложение на Белиз и да попълнят съответната информация в рамките на 72 часа след пристигането си в страната.

Кипър

Още през декември Кипър стана първата дестинация, която обяви плановете си да позволи на пътниците, които са били напълно ваксинирани, да влязат, без да се налага да са под карантина.

Макар преди това да се твърдеше, че новите правила ще влязат в сила на 1 март, това така и не бе потвърдено от държавните служители.

Напълно ваксинираните пътници от Израел получиха възможност да пътуват до Кипър, без да предоставят отрицателен PCR тест от 1 април, а заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос посочи, че това ще бъде разширено за посетители от Великобритания след 1 май.

Понастоящем не е ясно дали това ще бъде разширено до още дестинации, но се предполага, че ограниченията за входящите туристи от селекция от избрани дестинации могат да бъдат леко облекчени през следващите седмици.

В момента пътниците, на които е разрешено да посещават Кипър, имат възможност или да предоставят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, или да преминат тест при пристигане.

След това те трябва да влязат в карантина за две седмици. Периодът на изолация може да бъде съкратен леко, ако пътниците преминат молекулярен тест на десетия ден от карантината за своя сметка и получат отрицателен резултат.

Еквадор и Галапагос

Напълно ваксинираните пътници могат да посетят Еквадор, при условие че предоставят отрицателен PCR тест, направен не по-малко от три дни преди пристигането им.

Ваксинираните посетители също имат право да пътуват до архипелага Галапагос, който е част от Еквадор, но правилата са малко по-сложни. Тези, които желаят да посетят обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, след като влязат в Еквадор, трябва да представят тест, направен в рамките на 96 часа след пътуването си.

Това означава, че туристите, които планират да пътуват там повече от 96 часа след пристигането си в Еквадор, ще трябва да се явят на нов тест за своя сметка.

Новите правила, които влязоха в сила на 22 март, се прилагат и за онези, които преди са преболедували COVID-19 и сега са без симптоми. Децата на възраст под две години са освободени от ограниченията.

Пътуващите трябва също да се придържат към протоколите на Еквадор за ограничение на вируса, като носенето на маски за лице на обществени места, поддържането на социално дистанциране и да избягват събирането в групи от повече от 10 души по време на посещението си.

Естония

Естония не просто е премахнала задължителната карантина за пътуващите в ЕС, но те не важат и за онези, които имат доказателства, че са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца.

Европейската държава приема и туристите, получили ваксина от девет доставчици по света, а не само Moderna, Pfizer-BioNTech или Oxford-AstraZeneca - трите одобрени от Европейския съюз.

Ще бъдат признати само сертификати за ваксинация, преведени на естонски, руски или английски език, а посетителите, които преди са имали COVID, ще трябва да представят лекарско свидетелство, както и скорошен PCR тест, който показва, че вече не са заразени с вируса.

"Това е  начин да покажем взаимна солидарност. Ако вземем предвид ваксините, използвани в други страни, бихме могли да се надяваме, че ваксините, използвани у нас, ще бъдат взети предвид и в други страни", казва Хана Сеп, ръководител на инфекциозните болести в страната Отдел за надзор и контрол на епидемиите, пред естонската телевизионна организация ERR News.

Понастоящем Естония има въведена 10-дневна задължителна карантина за пристигащи, с изключения за европейските държави, които се считат за нискорискови, като България, Исландия и Норвегия, както и изискване за отрицателен PCR тест, направен в рамките на три дни след пристигането.

Грузия

Грузия, която се намира на кръстопътя между Азия и Европа, също избра да премахне ограниченията за напълно ваксинирани пътници.

Министерството на външните работи на Грузия наскоро обяви, че на всички посетители, които са получили две дози от която и да е ваксина срещу COVID-19, е разрешено да влизат в страната, без да предоставят отрицателен PCR тест.

"Гражданите на всички държави, пътуващи по въздух от която и да е държава, могат да влязат в Грузия, ако представят документа, потвърждаващ пълния курс (две дози) на всяка ваксина срещу COVID-19 на граничните контролно-пропускателни пунктове в Грузия", заяви Министерството на външните работи на Грузия в изявление.

Неваксинираните пътници трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа пътуване, а също така се изисква да направят втори тест "за своя сметка" на третия ден от престоя си.

Исландия

От 1 май напълно ваксинираните пътници от страните от Европейския съюз, както и от Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, могат да пропуснат карантината, когато пристигнат в Исландия и да не представят отрицателен PCR тест.

Посетителите, които могат да докажат с документ за ваксинация на исландски, датски, норвежки, шведски или английски, доказвайки, че са имали две дози от една от трите основни ваксини срещу COVID-19, ще бъдат освободени от граничните ограничения.

Въпреки това, тези, които представят "невалиден" документ, ще трябва да се подложат на двойно тестване с карантина между тях, според Исландската дирекция на здравеопазването.

Популярната дестинация планира също да издаде цифрови "сертификати за ваксинация" на исландски граждани, които са били ваксинирани, "за да улеснят придвижването на хора между държавите".

Неваксинираните пристигащи от дестинации, където е разрешено пътуването до Исландия, трябва да направят тест  при пристигане, преди да влязат в карантина за пет до шест дни, като след това да си направят втори тест.

Изключения ще бъдат направени при някои обстоятелства, като например тези с валидна медицинска причина.

Мадейра

Мадейра, португалски автономен регион, разположен в Северния Атлантически океан, приема напълно ваксинирани посетители от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Страната, известна като "Перлата на Атлантическия океан", приветства и онези, които могат да докажат, че са се възстановили от COVID-19 през последните 90 дни.

Преди да им бъде разрешено да влязат, пътуващите трябва да представят официален сертификат за ваксинация, който посочва датите, на които са получили всяка доза от ваксината.

Тези, които посетят, ще трябва да следват настоящите мерки на Мадейра за ограничение на COVID-19, като носенето на маски за лице на обществени места. Понастоящем ресторантите, баровете и казината на страната трябва да бъдат затворени в 18:00.

Полша

Туристите идващи от страни от ЕС могат да посетят Полша, без да се подлагат на нейната задължителна 10-дневна карантина "въз основа на сертификат, потвърждаващ ваксинацията срещу Covid-19".

Европейската държава отмени ограниченията за пристигащите, които са били напълно ваксинирани на 28 декември.

Тези, които предоставят отрицателен тест за SARS-CoV-2 при пристигане, също са освободени, стига той да е направен не повече от 48 часа между момента, в който получат резултата от теста си, и времето, когато преминат границата.

Румъния

Всички пътници, пристигащи в Румъния от разрешени дестинации, които са били напълно ваксинирани срещу COVID, са освободени от карантина при пристигане от 18 януари.

Новите правила бяха обявени от Националния комитет за извънредни ситуации на европейската държава (CNSU), който постанови, че посетителите и завръщащите се жители ще трябва да покажат доказателства, че са получили две дози от ваксината, за да се избегне задължителната изолация.

Втората доза трябва да бъде приложена поне 10 дни преди пристигането им.

"Доказателството за ваксинация, включително датата, на която е приложена втората доза, трябва да бъде направено чрез документа, издаден от здравното звено, което го е прилагало, независимо дали това е в Румъния или в чужбина", се казва в изявление на CNSU.

Понастоящем пътниците, пристигащи от държави в "жълтия списък" на Румъния, съставен от дестинации с висок епидемиологичен риск, трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Тези, които представят PCR, направен не по-малко от 72 часа преди влизане, трябва да са под карантина за 10 дни.

Сейшелските острови

Сейшелските острови се присъединиха към нарастващия брой дестинации, в които отпадат карантинните изисквания за пътници, които са били ваксинирани срещу COVID-19 още през януари. А след успешното разпространение на ваксината, отдалечената дестинация, разположена край бреговете на Танзания, още повече облекчи ограниченията.

От 25 март на всички пътници, различни от тези от Южна Африка, е разрешено да влизат на Сейшелските острови, стига да представят доказателство за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа пътуване.

"Чувстваме се комфортно, че сме постигнали имунитета, който заслужаваме", заяви Силвестър Радегонде, министър на външните работи и туризма на Сейшелските острови по-рано този месец. "Обучихме заведенията. Съоръженията са налични. Здравните заведения са там и мерките, които сме въвели, работят. Така че сме готови да отворим отново."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase