Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1442 са съобщенията за нежелани реакции след поставяне на ваксина у нас до момента. Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинга на здравното министерство за разпространението на коронавируса.

Честотата им е 3.2%. 108 са те за препарата на "Модерна", 332 за "Пфайзер" и за "АстраЗенека" - 1002.

Става дума основно за локални реакции на мястото на убождането и грипоподобни симптоми. Характерно за аденовирусната ваксина е, че температурата е по-висока - над 38 градуса, може да има и мускулна болка.

В общия случай тези симптоми отшумяват за 24 часа, рядко до 48 часа, уточни Кирилов.

Ваксинираните на заразяват околните, нито една ваксина не е жива, подчерта пък здравният министър Костадин Ангелов.

Още по темата
Здравните власти са категорични, че най-добрата ваксина е поставената.

Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че от здравния персонал в болницата, който е имунизиран и преболедувал, има двама заразени отново, но те са сред преболедувалите.

Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните, посочи здравният министър. По думите му се очаква до края на април да има достатъчно количество ваксини, за да може хората да направят своя избор.

Може би ние сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксината, стигат до нея и след това се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали, посочи министърът.

Към момента у нас са поставени 472 443 дози от ваксините срещу COVID-19, като от тях 13 712 - през изминалите 24 часа.

 

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 1 месец

Лекарите и сестрите и др мед работници не са на Герб те това работят и е нормално да се ваксинират и аз съм лекар и се ваксинирах с Астрата не е добре да ви кажа

57

Анонимен

преди 1 месец

Всички лекари и сестри са *** на герб стига вече с тия ваши убийствени ваксини неискаме никакви ваксини забрана за всички ваксини долни убийци в затвора дано да горите в ада дето лъжете всеки ден за пари осрахтесе да лъжете щто за лекаристе вие долни мутри вън никой няма да се ваксинира забрана за всички ваксини

56

Анонимен

преди 1 месец

Който е избрал да се боде, сетне да се не оплаква. Аз ако се хвърля от някоя скала и се потроша, трябва ли да се оплаквам от скалата ? Имали фобия от вирис хората, отишли да им инжектират някакъв химикал. Те не ги е страх от този химикал, но ги е страх от вирус. Като сте безумци, търпете си последствията.