Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1442 са съобщенията за нежелани реакции след поставяне на ваксина у нас до момента. Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинга на здравното министерство за разпространението на коронавируса.

Честотата им е 3.2%. 108 са те за препарата на "Модерна", 332 за "Пфайзер" и за "АстраЗенека" - 1002.

Става дума основно за локални реакции на мястото на убождането и грипоподобни симптоми. Характерно за аденовирусната ваксина е, че температурата е по-висока - над 38 градуса, може да има и мускулна болка.

В общия случай тези симптоми отшумяват за 24 часа, рядко до 48 часа, уточни Кирилов.

Ваксинираните на заразяват околните, нито една ваксина не е жива, подчерта пък здравният министър Костадин Ангелов.

Още по темата
Здравните власти са категорични, че най-добрата ваксина е поставената.

Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че от здравния персонал в болницата, който е имунизиран и преболедувал, има двама заразени отново, но те са сред преболедувалите.

Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните, посочи здравният министър. По думите му се очаква до края на април да има достатъчно количество ваксини, за да може хората да направят своя избор.

Може би ние сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксината, стигат до нея и след това се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали, посочи министърът.

Към момента у нас са поставени 472 443 дози от ваксините срещу COVID-19, като от тях 13 712 - през изминалите 24 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase