Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обеща в събота да се придържа към планираното си отпускане на заключване заради коронавируса, наслаждавайки се на перспективата за пинта бира и подстригване, въпреки че учените отправят предупреждения, съобщи АФП.

Стартирайки кампанията на Консервативната партия за местните избори през май, Джонсън заяви, че масовото усилие на ваксинацията на правителството и про-бизнес политиките ще ускорят икономическото възстановяване, "доза след доза, работа по работа".

Уелс стана първата съставна част на Обединеното кралство, която премахна ограниченията за пътуване в събота. От понеделник заповедта в Англия за оставане у дома също ще бъде облекчена, за да даде възможност на групи от до шест души да се срещнат навън. Правителството планира да разреши на 12 април пиене на открито в градините на кръчмите и функционирането на несъществени дребни бизнеси като фризьорски салони.

Джонсън призна, че трета вълна от COVID-19 поглъща Европа и може да удари Великобритания. Но „ключовата разлика“ от миналата година била, че всяко нарастване на инфекциите и хоспитализациите трябва да бъде „достатъчно смекчено“ от хода на ваксинацията.

„И както стоят нещата, не виждам абсолютно нищо в данните, което да ме разубеди да продължа по нашата пътна карта към свободата, да отключим икономиката си и да се върнем към живота, който обичаме“, каза той на виртуално консервативно събитие, пише БГНЕС.

Премиерът добави: „Само след няколко дни най-накрая ще мога да отида при бръснарите. Но по-важното от това е, че ще мога да сляза по улицата и предпазливо, но необратимо, ще изпия халба бира в кръчмата."

При ваксинацията във Великобритания досега е направена поне по една доза на повече от 29 милиона възрастни и правителството планира да завърши фазата до края на юли. Но остава нащрек срещу по-инфекциозни варианти на коронавирус, като тези, които се появиха в Бразилия и Южна Африка.

Майк Тилдесли, един от научните съветници на правителството, подчерта необходимостта от бдителност. "В по-кратки срокове се притесняваме от нови варианти", каза той пред Times Radio. "Но ако можем да ги задържим за по-дълъг период от време, достатъчно време, за да бъдат разработени тези ваксини, тогава това, надяваме се, трябва да ни защити, докато влизаме през зимата."

Междувременно Великобритания влезе в сериозна разправия с Европа заради доставките на ваксини от базираната в Обединеното кралство компания AstraZeneca, за която ЕС заяви в петък, че трябва да "навакса" доставките си за блока, преди да изнася препарата другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase