Снимка: Bulgaria ON AIR

Занзибар се превърна в топ дестинация по време на ковид пандемията. Причината – никакви ограничителни мерки и без изискване за PCR тест при пристигане на острова. Репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева споделя от първо лице разказите на местните за острова и страхуват ли се те от COVID-19.

Занзибар - слънце, плаж и никакъв коронавирус. Поне така казват местните.

Президентът на Танзания Магуфули беше един от най-големите скептици по отношение на Ковид-19 и лично оспори първите положителни резултати в страната през март 2020 г. Малко по-късно призна ,че са победили коронавируса и спряха да предоставят данни за заразените и починалите пред Световната здравна организация. Ограничителни мерки не се въведоха и така хиляди туристи от цял свят, в това число и българи, избраха да почиват на Занзибар.

Още по темата

"Имаме по 8 големи самолета на ден, които кацат тук. Във всеки самолет има по 300 души. Представете си колко хора идват в Занзибар. Ние сме щастливи от това", споделя екскурзоводът Николас.

Той упражнява професията на острова повече от 9 години. Казва, че туристите сами виждат - на Занзибар няма коронавирус и хората са спокойни.

"Коронавирусът е световно бедствие. Когато говорим за Занзибар, и за Танзания като цяло, ние не бяхме толкова засегнати като другите страни, не въведохме и локдаун, имахме много малко случаи. Бързо приключихме с този проблем и затова хората започнаха да идват тук", добави той.

По думите му хората слушат и четат много за коронавируса, но когато отидат в Занзибар виждат, че всичко е наред.

"Някои носят маски, но не е задължително. Местните си работят, както обикновено. Училищата са отворени, всичко е отворено. Щастливи сме. Нямаме никакви притеснения от коронавируса. Молим се, молим се и за другите нации тази пандемия да приключи", каза още Николас.

Патрик е от Танзания, но през туристическия сезон идва в Занзибар, за да продава сувенири.

"Няма коронавирус тук. Президентът не почина от него, той имаше болно сърце. Самите доктори в Дар ес Салам казаха, че не е болен от коронавирус. Почина от сърдечно заболяване", заяви Патрик.

В Танзания е обявен 14-дневен траур заради смъртта на президента Магуфули. А източноафриканската държава се сдоби за първи път в историята с жена президент.

Под силното слънце и 200 години преди COVID-19 обаче полуавтономната част на Танзания е била център за търговия с роби. Те са били затваряни в малки килии под земята, преди да бъдат продадени. Вериги, прикрепени към каменни стени все още могат да се видят в старата част на Занзибар – Каменния град. Според учените 75 на сто от робите са умирали още преди да стигнат до пазара. Освен роби, по местните пазари се срещали още две неща – слонова кост и подправки. Когато търговията с роби е прекратена през 1909 г., търговията с подправки продължава да процъфтява, което носи на Занзибар името – Островът на подправките. През 19 век 90% от карамфила в света е идвал от Занзибар. А плантациите на острова сега са и част от обиколките на туристите. В една от тях ни развежда Халфа.

"В Занзибар имаме силна куркума, силен джинджифил и силен пипер, които не могат да се сравнят с някои други по света", споделя той.

А кардамонът – принцът на подправките, както го наричат местните, освен че помага за храносмилането, подобрява и вкуса на ястията.

"Ако искате да усетите истинския вкус на храната или кафето сложете кардамон. Той подсилва вкуса", добави Халфа.

Халфа ни представя и друго интересно растение с местното название фу-фу. То стимулира секрецията на тялото и освен това се използва като отрова за плъхове. То е кралят на дърветата. Семената му предизвикват огромна жажда. Когато плъховете го изядат умират от обезводняване. В случай, че намерят вода, умират от препиване", разказва още той.

Местните пък дъвчат листата от карамфил, за да избелят зъбите си.

Така наречения Затворнически остров, който е дом на 200-годишни костенурки с тегло до 250 кг, е друга забележителност посещаван от туристите. В резервата Йозани пък могат да се видят различни ендемични видове маймуни и мангрови гори.

Ако сте готови да се влюбите в острова заради красивите плажове и кристалната тюркоазена вода, трябва да бъдете готови да станете свидетели и на другото лице на Занзибар, разкриваща бедността на населението, мизерията, малки къщи с ламаринени покриви, обградени от бананови дървета и кокосови палми. И деца, изминаващи километри пеша, за да стигнат до училище без прозорци и врати. Хората все пак са усмихнати. А всеки един от тях се надява да срещне турист, за да получи мечтания долар. Всичко това показва истинската Африка, извън туристическата обиколка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase