Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един на всеки трима пациенти, хоспитализирани с COVID-19, страда от дълготрайни здравословни проблеми, включително проблеми с множество органи и влошено психично здраве според преглед на проучвания, разглеждащи трайното въздействие на болестта, съобщава БГНЕС.

Публикуван в списанието "Nature Medicinе" днес, прегледът разглежда честотата на симптомите сред преболедували COVID-19 с дълготрайни последици, като най-често срещаните от тях включват умора, задух, тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство. Авторите на изследването казват, че данните сочат към недооценена спешна здравна ситуация, която правителствата трябва да проучат по-отблизо и да намерят начини за управление.

"Предвид милионите хора, заразени със SARS-CoV-2 в световен мащаб, дългосрочните разходи за физически, когнитивни и психически аспекти на здравето все още предстои да бъдат разгледани", каза водещият автор Картик Сегал, онколог в Бостънския институт, пред АФП.

Докато тежкият COVID-19 инфектира белите дробове на пациентите - оставяйки много хора с дълготрайни проблеми с дишането - проучванията показват, че вирусът атакува и други органи, което води до различни усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания и хронично възпаление.

Сегал и колегите му прегледали девет дългосрочни проучвания от Европа, САЩ и Китай и установили, че част от пациентите съобщават за множество проблеми с органите месеци след изписването им от болница. Като цяло те открили, че 30% от изследваните пациенти съобщават за поне един симптом като умора, задух и психиатрични състояния.

Проучване в Италия сред 143 пациенти установило, че почти 90% съобщават за продължителни симптоми 60 дни след като са се възстановили от първоначалната инфекция с Covid-19. Най-честите симптоми са умора (53,1%), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) и болки в гърдите (21,7%). Общо повече от половината от пациентите са имали множество симптоми два месеца след напускане на болницата.

Три проучвания от Франция, Великобритания и Китай показват, че между 25-30 процента от пациентите съобщават за нарушения на съня седмици след възстановяване от Covid-19 и приблизително 20% от пациентите са съобщили за загуба на коса, според резултати от множество проучвания.

Резултатите по отношение на психичното здраве може би са еднакво тревожни. В група от 402 оцелели в Италия един месец след като са били хоспитализирани, 56% са с поне едно психиатрично състояние като ПТСР, депресия или тревожност. Авторите казват, че около 30% от пациентите са развили ПТСР след хоспитализация с Covid-19.

Сегал се надява изследванията да алармират, че просто оцеляването от Covid-19 не е непременно задоволителен здравен резултат.

"Въпреки че предотвратяването на смъртни случаи остава най-важната цел, също така е важно да се признае многоорганната заболеваемост от COVID-19," каза той.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 8 месеца

много вярно преди вдигах 120 от лежанка след вируса паднах на 100 друг страничен ефект е причерняване поради недостиг на кръв причинено от перманентна ерекция.

56

Tonita-7

преди 8 месеца

По точно ваксинираните,ще имат дългогодишни здравословни проблеми!

55

Сурив

преди 8 месеца

Вия, тъй някак, друга тема да поназнайватя? Вирус та вирус.