Снимка: БГНЕС
Ваксницаиите са изправени пред редицапредизвикателства. В петък премиерът Бойко Борисов, а в понеделник германският и френският министри на здравеопазването обявиха, че ваксинациите с препарата на АстраЗенека ще бъдат поставени на пауза до допълнително известие. Като обикновена предпазна мярка, пише Investor BG.
 
В Германия Йенс Шпан последва препоръка на Института Пол Ерлих (PEI) и съобщи за забележимо натрупване на специална форма на много рядка мозъчна венозна тромбоза във връзка с липсата на кръвни тромбоцити и кървене. Тези кръвни съсиреци са се появили при много малко хора, които преди това са получавали ваксината на АстраЗенека. Сега трябва да се направи проверка дали има директна връзка.
 
За това отговаря Европейската агенция по лекарствата (Ema). Според директора на Ema Имър Кук отговорният орган PRAC ще разгледа случаите до четвъртък. Експертите по емболия трябва да помогнат да се прецени колко вероятно е наблюдаваната тромбоза да е свързана с ваксинацията.
 
Какво се знае за случаите до момента, колко голяма е загрижеността за ваксината и какво се разследва сега - отговорите на всички важни въпроси.
 
Мога ли все още да се доверявам на тази ваксина?
 
През последните няколко дни съобщенията за забрани за ваксинация в няколко държави накараха много хора да се съмняват в качеството на ваксината на AstraZeneca. Все още е вярно, че милиони хора са били ваксинирани без сериозни или животозастрашаващи странични ефекти. Проучванията досега потвърждават, че продуктът е достатъчно безопасен и ефективен. „За много, много, много, много, много от хората няма риск, но не може да се изключи връзка, така че ние взимаме това решение сега", заяви здравният министър на Германия Йенс Шпан на пресконференция в понеделник. "Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате", заяви през миналата седмица Борисов на работно съвещание, свикано от него. 
 
Директорът на Ema Кук също подчерта по време на пресконференцията във вторник, че ползите от ваксината като защита срещу Covid-19 продължават да надвишават недостатъците.
 
Преди това малко по-ниската ефективност в сравнение с други ваксини караше някои хора да не искат да бъдат ваксинирани с лекарството от британско-шведската фармацевтична компания. Говореше се и за по-чести реакции след ваксинацията и беше дразнещо, че тази ваксина поне в Германия не беше одобрена за възрастни хора, тъй като първоначално данните бяха твърде малки. От няколко дни има съобщения за случаи на образуване на кръвни съсиреци, т.е. запушвания в кръвоносните съдове, настъпили след ваксинацията. Сега има съобщения за тромбоза на мозъчните вени.
 
Въпреки това експертите подчертават: Това са отделни случаи сред милиони хора, които са ваксинирани. Освен това досега няма индикации, че има връзка между ваксинацията и тромбозата, твърдят експертите пред Science Media Center.
 
За да запазим доверието във ваксината, сега трябва да дадем време на нашите експерти в Европейския съюз да преразгледат последните инциденти", каза Шпан в понеделник следобед. Прегледът трябва да изясни и въпроса дали ползите от ваксинацията са повече, защото е ясно: „Дори неваксинирането има сериозни последици за здравето“.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase