Снимка: архив, БГНЕС

Британската агенция за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви, че няма доказателства, че ваксината на „АстраЗенека“ причинява кръвни съсиреци. Изрично бе посочено, че от общо ваксинираните в страната 24 милиона души 17 милиона са в с ваксината на „АстраЗенека“.

Хората спокойно могат да продължават да се ваксинират с продукта на „АстраЗенека“, обявиха от регулаторния орган, предаде БНР.

Това става, след като редица страни от ЕС прекратиха временно използването на ваксината.

Още по темата

По-рано от Световната здравна организация също съобщиха, че няма основателни причина да се спре ваксинирането с „АстраЗенека“.

Доктор Фил Брайън от Агенцията за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви за Би Би Си, че се прави стриктен преглед, но като се има предвид честотата на естествено появяване на кръвни съсиреци и големия брой администрирани ваксини данните не предполагат, че ваксината е причина за съсиреците.

От „АстраЗенека“ посочиха, че не са открити доказателства за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, в която и да е възрастова група.

Би Би Си отбелязва, че от вчера Ирландия и Нидерландия подобно на България, Дания, Норвегия и Исландия временно са спрели използването на ваксината като предохранителна мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase